Bitcoin koers stijgt boven $50.000 uit en brengt de hoop op een kerstrally weer tot leven

De bitcoin koers is na een wisselvallige periode weer langzaam aan het herstellen en inmiddels handelen we zelfs weer boven de 50.000 dollar. Waarmee het erop lijkt dat de koers van 42.000 dollar voorlopig aangemerkt kan worden als de lokale bodem van deze correctie.

Met het terugkeren van de hoop is ook de hoop op een zogenaamde ‘kerstrally’ weer in leven. Iets wat het als bitcoiner toch lekkerder maakt om tijdens het kerstdiner met de familie aan tafel te zitten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De oorsprong van het begrip kerstrally

De kerstrally is geen traditie die met bitcoin geboren is, de term stamt namelijk uit het jaar 1972 en komt uit Amerika. Over de afgelopen 92 jaar heeft de S&P 500 namelijk in 77 procent van de gevallen in het groen geëindigd in de 9-dagen durende periode van kerst, oud en nieuw en de eerste twee dagen van januari.

Historisch gezien doet bitcoin het in deze periode van 9 dagen vaak minder goed dan de Amerikaanse aandelenmarkten, wat de kans op een bitcoin rally tijdens de kerst relatief klein maakt.

Als de koers zich echter op deze manier blijft ontwikkelen de komende dagen, dan kan dit jaar weleens een uitzondering op de regel worden voor bitcoin. Mike Novogratz van Galaxy Digital ziet dat echter niet gebeuren vanwege het relatief slechte sentiment op de traditionele financiële markten. Om die reden verwacht hij een matig eerste kwartaal van 2022.

Voor Nederlanders mag de rally nog even wachten

Voor de Nederlandse bitcoiners is een kerstrally van bitcoin geen must. In Nederland is het immers de regel dat je voor het aankomende belastingjaar de peildatum van 1 januari moet aanhouden voor het bepalen van je belastbare vermogen.

Als de koers tot die dag op het huidige niveau blijft en pas daarna explodeert, dan zou dat flink kunnen schelen in de belasting dit jaar. Wat dat betreft zou het helemaal niet erg zijn als de aandelenmarkten het tijdens de kerstdagen even beter doen dan bitcoin.

Bitcoin toont zich op dit moment echter krachtig en het zou geen verassing zijn als we de komende dagen nog een stukje verder klimmen. Op de korte termijn blijft de bitcoin koers echter een onvoorspelbaar beestje, waardoor er weinig concreets over te zeggen is. Kortom, we gaan het meemaken.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....