Bitcoin in 2010: eerste mining pool, Mt. Gox en het symbool ฿

Memorabele momenten uit de geschiedenis van Bitcoin. Twee weken geleden keken we onder andere naar de herkomst van de woorden shitcoin en hodl, maar er gebeurde veel meer in de beginjaren. In dit artikel de oorsprong van bitcointalk, slushpool en Mt. Gox.

Satoshi verwelkomt community

Welcome to the new Bitcoin forum!

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Zo begon Satoshi himself/herself een nieuw gesprek op bitcointalk. De eerdere gesprekken in de community over Bitcoin vonden allemaal plaats op sourceforge. Nakamoto deelde een linkje naar de FAQ over het project en een linkje om files te downloaden.

Bitcoin in 2010: eerste mining pool, Mt. Gox en het symbool ฿

Begin Mt.Gox

Op 18 juli 2010 werd op bitcointalk een nieuwe handelsbeurs aangekondigd. Het ging om Mount Gox, een naam die inmiddels niet meer weg te denken is uit de babyjaren van Bitcoin.

Al snel werd er op het online forum gediscussieerd over features die verbeterd moesten worden. Zo was er een enorme spread, kon men niet de prijs van de laatste succesvolle trade zien en was het handelsvolume niet zichtbaar.

Bitcoin in 2010: eerste mining pool, Mt. Gox en het symbool ฿

In de zeer aan te raden documentaire ‘The Rise and Rise of Bitcoin’ volgt een filmmaker enkele prominente figuren uit de beginjaren van Bitcoin. Zo ook Mark Carpeles, de Fransman achter Mt. Gox. Het liep niet goed af met de beurs, na een glitch, hack en faillissement.

Bitcoin symbool

Enkele maanden eerder vond op ditzelfde 0itcointalk een gesprek plaats over een logo. Gebruiker NewLibertyStandard, bekend van de eerste bitcoinprijs en -beurs, deed het voorstel om het icoon de Thaise baht te omarmen. Dit was de volgende: ฿.

Hoewel in de beginjaren ook XBT wel eens als afkorting voor Bitcoin werd gebruikt, opperde hij ook voor de afkorting BTC als ‘currency symbol’. Je kon het symbool op Ubunto typen met de combinatie Ctrl-Shift-U 0E3F. In Windows werkte het met Alt 0E3F.

Er kwam ook veel kritiek: hoe kun je nu een al bestaande symbool gebruiken voor iets compleet nieuws? Er werd ook geopperd om gebruik te maken van een combinatie zoals ฿₡. De verwijzing was naar Nicaraguaanse Cordobas: C$, die ook meerdere symbolen gebruikt om één valuta aan te duiden. Het huidige en uiteindelijke logo ziet er toch iets anders uit: ₿.

Eerste mining pool

Eind november 2010 werd de eerste mining pool opgericht. Slushpool plaatste een bericht met een uitleg hoe je via hun pool kon minen. Volgens een update in dit bericht is er in totaal meer dan 1 miljoen BTC gemined via Slushpool.

Met een mining pool bundel je als individu krachten met mede-miners, om het zo op te kunnen nemen tegen grote miners met meer rekenkracht.

De reacties op dit idee waren wisselend. Zo was er iemand die het ‘communisme’ noemde, terwijl een tegenhanger juist blij was met het idee van ‘gedistribueerd mining’. Inmiddels zijn mining pools niet meer weg te denken uit de markt.

Bitcoin in 2010: eerste mining pool, Mt. Gox en het symbool ฿

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over: