Bitcoin in oktober 2021: $66.900, eerste ETF in VS en ‘wick’ Binance naar $10.000

De maand oktober van het bitcoinjaar 2021 in één samenvatting. Wat gebeurde er in deze maand?

Bitcoin prijs

Maar allereerst even kort de prijs. Deze stond bij het openen van de maand op $48.000. Exact 31 dagen later sloot de koers de maand af rond de $61.000. Dat is een stijging van maar liefst 27% in één maand.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Maar tussen het begin en het einde van de maand gebeurde er veel. Zo bereikte Bitcoin op 20 oktober een nieuwe recordprijs van ~$66.900.

Bitcoin in oktober 2021: $66.900, eerste ETF in VS en 'wick' Binance naar $10.000

1 oktober: El Salvador mining

De maand begon goed met een bijzondere stap van El Salvador. President Nayib Bukele maaket namelijk via Twitter bekend dat het land officieel is begonnen met het minen van bitcoin met vulkanische energie en dat de eerste sats inmiddels al waren verdiend.

Het ging om 0.00599179 BTC, of ongeveer $269 om precies te zijn.

1 oktober: geen verbod Bitcoin in VS

Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, de centrale bank van de Verenigde Staten, gaf aan dat hij niet de intentie heeft op bitcoin en andere cryptocurrency's te verbieden. Al is hij wel van mening dat het tijd is voor regulering.

Een Amerikaans verbod op bitcoin was gezien de ontwikkelingen van de industrie in het land al langer onwaarschijnlijk, maar aan alle twijfel is nu definitief een einde gemaakt door Powell. De VS gaat wat betreft Bitcoin níet China achterna.

8 oktober: machtsmisbruik van Rabobank? 

De Rabobank wordt beschuldigd van machtsmisbruik door de Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland (VBNL). De groep stapt naar de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Dat vertelt voorzitter Patrick van der Meijde tegenover RTL Z.

Klanten van de bank mogen geen bitcoin kopen via een zakelijke rekening, bijvoorbeeld.

De redenen voor de Rabobank om de toegangswegen naar bitcoin af te sluiten laten zich raden. De kans op witwassen, criminele activiteiten en prijsvolatiliteit. Drie onderwerpen en redenen die vaak worden genoemd bij de beperking van diensten voor bitcoiners.

19 oktober: eerste Bitcoin ETF van VS

Het grootste nieuws van de maand kwam vanuit de Verenigde Staten. Daar werd op 19 oktober de eerste Bitcoin ETF goedgekeurd. Het betrof de aanvraag van ProShares en het gaat om een fonds dat is gebaseerd op Bitcoin Futures.

Een exchange-traded fund, ook wel een indextracker genoemd, is een passief beheerd beleggingsfonds dat op de beurs verhandeld wordt. Het investeringsdoel van een ETF is het zo nauwkeurig mogelijk volgen van een onderliggende beursindex.

Het fonds kreeg het tickersymbool BITO en die is te vinden op de New York Stock Exchange.

Door de grote interesse in aandelen in dit fonds liep ProShares al snel tegen de limieten aan. Het bedrijf maakt gebruik van de bitcoin futures op de Chicago Mercantile Exchange (CME).

CME heeft een limiet van 2.000 future-contracten die per maand kunnen aflopen. Binnen no-time had ProShares al 2.133 contracten lopen voor de maand november. De CME maakte al snel bekend om te kijken of ze de regels kunnen oprekken.

Niet veel later werd ook de Futures ETF van Valkyrie genoteerd aan de Nasdaq. Het aandeel ($BTFD) zorgde voor een handelsvolume van $80 miljoen aan het einde van de eerste beursdag.

Later in de maand werden er nog twee aanvragen voor ETF's afgewezen. De aanvraag van (eveneens) Valkyrie over een hefboom-ETF kwam er niet door, net als die van Direxion. Zij deden een poging tot een short-ETF voor de bears.

21 oktober: wick bij Binance

Op verschillende beurzen dook de prijs van BTC halverwege de maand plots duizenden dollars omlaag.

Binance US geeft toe dat een fout in hun code van handelssoftware de schuld is van de flashcrash naar $8.200 op hun platform. De beurs heeft de fout inmiddels verholpen.

Binance US had simpelweg te weinig liquiditeit om de verkoop op te vangen. In de praktijk betekent dit simpelweg dat er er kooporders zijn gevuld tot aan de prijzen tot onder $10.000. Er waren niet genoeg kopers om de koers eerder op te vangen.

28 oktober: El Salvador stackt sats

El Salvador heeft opnieuw bitcoin gekocht. President Nayib Bukele liet weten dat zijn land 420 bitcoin (BTC) aan haar schatkist heeft toegevoegd. Daarmee komt het totaal aantal BTC dat het land zelf heeft aangeschaft op 1.120 BTC.

29 oktober: net als MicroStrategy

Ook Michael Saylor heeft de Bitcoin-positie van zijn bedrijf MicroStrategy uitgebreid. In het derde kwartaal (de maanden juli tot en met september) is er 9.000 bitcoin ingeslagen.

Dat brengt het totaal van de Amerikaanse IT-firma nu op 114.042 bitcoin, een vermogen van bijna zeven miljard dollar.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Wat is ethereum Nieuws
ETH Koers Stuit Op Weerstand $3K Niveau – Wat Gaat Ethereum Doen?

De Ethereum koers staat deze vrijdag net onder het niveau van $3.000 en het heeft...

beste ai crypto Nieuws
AI Coins In De Lift Na Winst Nvidia – 3 Beste Crypto AI Projecten

Nvidia, de bekende fabrikant van microchips, maakte op woensdag zijn omzet van Q4 2023 bekend....

Reddit crypto Bitcoin
Reddit Duikt in Crypto: Bitcoin en Ether Investeringen Voor Beursdebuut!

Reddit heeft plannen onthuld om naar de beurs te gaan op de New York Stock...

Nieuws
‘Halving gaat bitcoin koers naar $273.000 brengen’

De bitcoin koers staat de afgelopen dagen onder druk en heeft moeite om weer boven...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hoe Een Gedurfde Investering MicroStrategy Richting S&P 500 Duwt

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Lees meer