Bitcoin is 130% trager dan normaal: wat is er aan de hand?

Afgelopen weekend berichtten we al dat het Bitcoin netwerk traag is. Erg traag. Blocken (met daarin transacties die worden bevestigd), lieten langer op zich wachten doordat de rekenkracht enorm afneemt. Hoe staat het er momenteel voor?

Bitcoin netwerk

Eerst even wat context: doordat het gros van de miners uit China richting andere oorden verhuizen, is er (tijdelijk) minder rekenkracht beschikbaar. Normaal gesproken maakt dit niets uit: het netwerk kalibreert zichzelf elke twee weken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Nu de afname van de hashrate zó drastisch is én de aanpassing van de mining difficulty adjustment nog even op zich laat wachten, moeten we dus iets meer geduld hebben. Het vinden van de juiste oplossing voor het maken van een block met het Proof-of-Work algoritme duurt langer dan normaal (omdat er minder rekenkracht voor handen is) en dus is Bitcoin trager.

De afname van de rekenkracht is goed te zien in de grafiek van Glassnode:

Bitcoin is 130% trager dan normaal: wat is er aan de hand?

Twee dagen geleden zagen we de langste gemiddelde blocktijd op één dag sinds 2010, zo verklaart Alex Thorn op Twitter. Met gemiddeld 23 minuten per block is dat 130% langer dan de 10 minuten die dit doorgaans (gemiddeld) duurt.

In principe maakt het Bitcoin niets uit: het is transitionary. Onderstaande grafiek laat mooi zien hoe de blocktijd nagenoeg altijd rond de 10 minuten schommelt. De verwachting is dat dit ook weer zal gebeuren na de difficulty adjustment van volgende week.

Bitcoin is 130% trager dan normaal: wat is er aan de hand?

Aanpassing moeilijkheidsgraad

Over een poosje is de aanpassing van de moeilijkheidsgraad er weer. Volgens het dashboard van Clark Moody gebeurt dit over drie dagen (op 2 juli). Maar ook dit is weer volledig afhankelijk van de snelheid waarmee de komende blocken worden gemaakt. Het kan dus nóg ietsje langer duren.

Bitcoin is 130% trager dan normaal: wat is er aan de hand?

Het zou goed kunnen dat Bitcoin dan ineens een stuk sneller is. Sowieso zal de blocktijd terug richting de ~10 minuten gaan, als moeilijkheid zich aanpast. Maar als de rekenkracht dan weer toeneemt (omdat alle mining rigs zijn verhuisd en opnieuw zijn geïnstalleerd) zou het ook kunnen dat de block interval ver onder de 10 minuten duikt. Maar dit is slechts speculatie.

Mempool opvallend leeg

Omdat het nu langer duurt om betalingen te verwerken, zou je zeggen dat deze transacties ook duurder worden. Dat is echter (opvallend genoeg) niet het geval. De mempool is relatief gezien erg leeg, helemaal vergeleken met de laatste maanden.

De hogere blocktijd lijkt dus (vooralsnog) geen gevolgen te hebben op de drukte in de mempool.

Bitcoin is 130% trager dan normaal: wat is er aan de hand?

Conclusie: er is niet per se iets schokkends aan de hand. Op korte termijn klinkt het misschien gevaarlijk dat er minder rekenkracht is om het netwerk te verdedigen, maar op lange termijn zorgt deze exodus uit China juist voor meer decentralisatie.

Daarmee overwint Bitcoin het argument dat 'China de boel in handen heeft', en daarmee is er als het ware weer een risico uit de markt. Wellicht is het zelfs het begin van een geopolitiek getouwtrek.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining