Bitcoin hashrate daalt met bijna 50% in 1 maand, meldt The Block

De bitcoin hashrate daalt hard na slecht nieuws uit China. De computerkracht die gemoeid is met het minen van bitcoin daalde de afgelopen maand met bijna 50%. Dat meldt The Block.

De hashrate is een manier om de computerkracht van het bitcoin netwerk te meten. Het is simpelweg een manier om de snelheid van miners te duiden. De statistiek wordt gemeten in hash/seconde.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het gaat bij data over hashrate over (ruime) schattingen. Het is niet mogelijk om het exact te meten. Daarom vind je bij verschillende bronnen verschillende exacte getallen.

Maar een ding is duidelijk: miners verhuizen uit China (of stoppen helemaal) en dat heeft gevolgen voor de hashrate.

Daling na flinke stijging

Er zijn twee redenen aan te wijzen: een strenge aanpak van miners in China én de grote daling van de prijs. Waarschijnlijk hangen deze redenen ook samen.

De hashrate steeg de afgelopen jaren flink door. In onderstaande grafgiek is duidelijk te zien dat het niveau een stuk hoger ligt dan 3 jaar geleden in juni van 2018. Op mei 2018 was de hashrate zo’n 168.000 petahashes per seconde (PH/s).

Op dit moment staat dat getal rond de 86.000 PH/s.

Bitcoin hashrate daalt met bijna 50% in 1 maand, meldt The Block
Bitcoin hashrate in PH/s volgens The Block

De hashrate in beeld:

Bitcoin hashrate daalt met bijna 50% in 1 maand, meldt The Block
De hashrate van juni 2018 t/m nu. Via https://bitinfocharts.com/

Problemen in China

Vaak is het bij bitcoin gissen wat een precieze reden is voor een gebeurtenis. Nu is er wel een duidelijk verband te leggen tussen China en de daling van de hashrate.

China was altijd verantwoordelijk voor een groot deel van de computerkracht achter bitcoin. Het land heeft veel plekken waar overtollige energie(bronnen) aanwezig zijn, mede daardoor is het vanaf de start van industrieel minen.

Al jaren kwamen er berichten uit China over een mogelijk verbod en strenge aanpak van miners. Nu lijkt dat moment daar. Er is onduidelijkheid en ondernemers worden gedwongen te stoppen met het verbruiken van energie.

Met name Xinjiang en Sichuan waren populaire plekken voor bitcoin miners. Naar schattingen ging het om zo’n 30% van alle hashrate van het netwerk in deze twee provincies.

De meeste miners zullen verhuizen. Voordehandliggende kandidaten zijn Amerika en Canada als plaats van bestemming. Dichterbij China kiezen partijen bijvoorbeeld voor Kazachstan. Canaan verhuist vanuit China naar dit land.

Kortom: het is een roerige tijd in de wereld van bitcoin mining. Het netwerk en het protocol blijven draaien, er is niets veranderd aan de basisprincipes van bitcoin. Wel zien we nu wat het beleid van een land als China kan doen met het ecosysteem.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsChinamining

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...