‘Bitcoin is een commodity, veel altcoins zijn effecten’, aldus SEC-voorzitter

SEC-voorzitter Gary Gensler vertelt dat ze hard werken aan een voorstel om alle cryptovaluta uit Initial Coin Offerings (ICO's) te laten registreren. De beurswaakhond wil dit gaan doen in coördinatie met de cryptobeurzen.

Effect of commodity?

Gensler sprak woensdag op het in het Congres namens de CFTC en de SEC over de budgetten die deze organisaties nodig hebben.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens de voorzitter valt de meerderheid van de cryptocurrency's die met ICO's zijn uitgegeven onder de effectenwet van de SEC. De tokens zullen daarbij onder een regelgevingskader worden gebracht. Ook komt er dan meer handhaving vanuit de beurswaakhond, zo vertelt hij.

De taak van de SEC is om consumenten te beschermen. In 2017 popten crypto's als paddenstoelen uit de grond, waarbij prijs pumps&dumps, misleiding, oplichting en dat soort praktijken aan de orde van de dag zijn.

“In 2016 waren er naar schatting 644 crypto-tokens op de mondiale markt. Vijf jaar later was dat aantal meer dan vertienvoudigd. De volatiliteit op de cryptomarkten van de afgelopen weken benadrukt de risico's voor beleggers."

Gensler vindt dat investeerders nog steeds niet voldoende beschermd worden en dat er veel verliezen worden geleden door de speculatieve aard van de industrie.

Regulering door CFTC

Ook zei hij dat er mogelijk een zeer klein aantal 'commodity tokens' is, waaronder bitcoin. De grootste cryptovaluta van allemaal had geen ICO en is dus geen effect. Daardoor komt het onder de vleugels van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) te liggen.

Een bekende manier om te bekijken of iets een effect is, is de zogenoemde Howey-test.

“Bitcoin is een commodity en dat kan een zeer grote marktwaarde zijn. Maar de SEC heeft te maken met de meeste andere tokens.”

Volgens de Amerikaanse Commodity Exchange Act worden virtuele valuta zoals bitcoin allemaal gezien als handelswaar (of grondstof of commodity). Altcoins uit ICO's zijn in wezen eerder te vergelijken met aandelen of effecten (die concreet zijn uitgegeven door een foundation, organisatie of groep individuen).

Gensler kreeg ook kritiek op zijn optreden. Onder andere Senator Tom Emmer was niet gediend van zijn lezing, helemaal omdat hij vroeg om meer budget om de 'crypto-boel' in het gareel te kunnen houden.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
AmerikaBitcoin nieuwsSEC