SEC-voorzitter Gensler wil marktmanipulatie door cryptobeurzen uitbannen

Gary Gensler, voorzitter van de Securities & Exchange Commission, maakt zich ernstige zorgen over marktmanipulatie door cryptobeurzen. Hij vermoedt dat sommige beurzen op de cryptomarkt ‘de regels niet naleven en tegen hun klanten aan het handelen zijn’. Dat zegt de baas van de Amerikaanse beurswaakhond in een interview met persbureau Bloomberg.

In het gesprek laat hij weten dat cryptoassets zoals bitcoin onder de bevoegdheid van de SEC vallen. Deze toezichthouder moet ervoor zorgen dat particulieren niet te risicovolle beleggingsbesluiten nemen door bijvoorbeeld waarschuwingen uit te doen. Hij ziet dat niet elke beurs of broker die deze assets aanbiedt aan Amerikanen, bij de SEC een licentie heeft.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Gensler ziet risico’s in de vele diensten en producten die één beurs aanbiedt: het aanbod van cryptocurrency’s aan klanten, maar tegelijkertijd het uitvoeren van market makerdiensten. Een market maker is een partij die een beurs inhuurt of in eigen beheert heeft om voor liquiditeit te zorgen.

Ze vullen de orderboeken met verkoop – en kooporders, maar een market maker en beurs hebben niet altijd dezelfde belangen als de klant van een beurs. Volgens Gensler is het ‘vermengen’ van al deze diensten zeer risicovol voor de eindgebruiker. Hij zegt onder meer: ‘Crypto heeft veel uitdagingen, met name platforms die tegen hun klanten handelen als market maker’.

Gensler ziet ook risico’s in de opkomst van zogenaamde stablecoins. Dit zijn cryptovaluta die zo dicht mogelijk bij de dollar moeten blijven qua waarde. Een munt als Tether USDT is een dankbaar speeltje voor handelaren die snel in – en uit willen stappen. De recente soap rondom stablecoin TerraUSD ($UST) is ook Gensler niet ontgaan.

‘De drie grootste stablecoins in de markt, zijnde Tether, USD Coin en
Binance USD, zijn allemaal verbonden met beurzen. Respectievelijk Bitfinex, Coinbase en Binance. Ze zijn in het leven geroepen door deze handelsplatforms om de handel te vergemakkelijken en mogelijk anti-witwasregels te vermijden’.

Stablecoins

De hoeveelheid stablecoins in de markt is de laatste jaren flink toegenomen. Het vervult blijkbaar een behoefte in de markt. Zie hieronder cijfers van The Block, waaruit blijkt dat de markt samen 180 miljard dollar groot is.

Marktleider is nog steeds Tether USDT, gevolgd door USDC, dat uit de koker van Circle en Coinbase komt.

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency’s zijn risicovolle assets.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...