‘Banken verbruiken veel meer stroom dan bitcoin’

Er is de laatste tijd veel te doen rondom het energieverbruik van Bitcoin. Zo heeft onder andere Tesla de mogelijkheid om een auto te kopen met Bitcoin geschrapt doordat het niet duurzaam genoeg zou zijn.

Galaxy Digital, een digitale bank opgericht in 2018 door oud hedgefonds manager Michael Novogratz, concludeert in een nieuw onderzoek dat er voor de beveiliging van het bitcoin netwerk minder elektriciteit nodig is dan voor het winnen van nieuw goud. Ook de grootste 100 banken ter wereld verbruiken meer stroom.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin en energieverbruik

In de analyse wordt het jaarlijkse stroomverbruik bitcoin vergeleken met het stroomverbruik door bedrijven die goud winnen en de 100 grootste banken wereldwijd.

'Banken verbruiken veel meer stroom dan bitcoin'

De auteurs van het rapport merken op: er ligt een vergrootglas op bitcoin, maar er wordt vrijwel nooit een goede vergelijking gemaakt met de traditionele financiële sector.

Allereerst is het stroomverbruik van bitcoin inzichtelijk, terwijl het stroomverbruik van goud delvende bedrijven en banken niet transparant is en voor de buitenstaander niet openbaar. Dat geldt overigens ook voor de euro transacties. Wie weet hoeveel euro transacties de ING per dag verstuurt? We weten het niet.

De schrijver van het rapport betogen: juist die transparantie werkt nu in het nadeel van bitcoin. Het is voor de gevestigde orde heel gemakkelijk om bitcoin aan te vallen. Dit terwijl men zelf als sector géén rekenschap aflegt aan de maatschappij. Dat doet men alleen aan haar aandeelhouders.

Goud en het bankenstelsel

De auteurs erkennen dat het Bitcoin netwerk relatief veel stroom verbruikt. Maar ze benadrukken ook: deze stroom is niet alleen nodig om satoshi's te versturen, maar ook om het gehele netwerk te beveiligen. Miners lopen alle transacties uit het verleden langs met hun apparatuur, dat maakt dit het meest veilige en decentrale geldsysteem ter wereld.

Volgens de berekeningen van Galaxy Digital verbruikt Bitcoin een geschatte 113.89 terawattuur per jaar (TW/y). Ter vergelijking, alle apparaten in de Verenigde Staten die op stand-by staan verbruiken maar liefst 1375 Twh/yr, 12.1 keer zoveel als dat van Bitcoin.

Het verbruik van de goud en banken industrie is lastig in te schatten door het gebrek aan data over het stroomverbruik. Dit maakt het lastig om een open en eerlijke vergelijking te maken met bitcoin.

'Banken verbruiken veel meer stroom dan bitcoin'

Voor de goudindustrie keken analisten naar alle processen rondom het delven van de edelmetaal. Zowel de processen die direct als indirect broeikasgassen uitstoten en alle emissie afkomstig van de raffinage en de recycling.

De onderzoekers schatten op basis van een aantal geaccepteerde criteria het verbruik door de goudsector op 240.61 TWh per jaar. Het energieverbruik van de goudindustrie is dus naar schatting meer als 2 keer zo veel als dat van Bitcoin.

Het energieverbruik van het bankensysteem is lastiger te berekenen doordat er geen data beschikbaar is. Echter hebben de datacenters, bank gebouwen en kantoren, pinautomaten en betaling netwerken geschat zo’n 238,92 TWh/yr nodig volgens Galaxy Digital.

Bitcoin centraal in energie kritiek

Het rapport van Galaxy Digital onderzoekt vervolgens het besluit van Tesla om te stoppen met het accepteren van Bitcoin als betaalmiddel wegens het hoge energieverbruik ervan. Alhoewel er al jaren wordt af en aan wordt gesproken over het energieverbruik van de digitale munt is het door de recente gebeurtenissen een centraal narratief.

Alhoewel de vergelijkingen met alternatieve industrieën een beter beeld geven over de grootte van het energieverbruik, is het grootste argument voor het gebruik van Bitcoin de waarde dat het ons brengt.

Waarde is subjectief en de waarde van Bitcoin daardoor ook. Wat voor mij belangrijk is vind een ander een verspilling van energie. Denk bijvoorbeeld aan kerstverlichting, de een kan het waarderen de ander stoort zich eraan. De mensheid is op dit moment de subjectieve waarde van Bitcoin aan het bepalen, waarbij de Bitcoin liefhebbers deze waarde enorm hoog vinden en de tegenstanders het tegenovergestelde.

Bitcoin geeft 8 miljard mensen de mogelijkheid mee te doen in de financiële wereld doordat het een open, decentraal en eerlijke vorm van geld is. Voor veel mensen in economisch en politiek instabiele landen biedt Bitcoin een uitweg. Voor hen is het energieverbruik van Bitcoin wat deze uitweg mogelijk maakt absoluut geen verspilling.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat! Of download onze gloednieuwe Android-app en vol alle ontwikkelingen! Binnenkort volgt ook een iOS versie voor de iPhone.

Lees meer over:
energieGalaxy Digital