‘Bitcoin is het goedkoopst op maandag, weekenden vaak duurder’

1144 totale weergaven

Wanneer koop je bitcoin (BTC) op een goed moment in? Die vraag hoor je heel vaak in de wereld van bitcoin. LongHash heeft op basis van historische data een overzicht gemaakt. Maandag blijkt de dag te zijn waarop bitcoin relatief gezien het goedkoopst is.

Bitcoin gedurende de week

De markt van bitcoin is 24/7 open en draait 365 per jaar door. Maar is er ook een patroon te ontdekken in de koerswisselingen gedurende de week? Doordat de handel op institutionele handelsplatformen in weekenden bijvoorbeeld stil ligt? Of bijvoorbeeld door ingestelde DCA (Dollar Cost Averaging) op de befaamde maandagochtend?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ongeveer een jaar geleden deed LongHash dit onderzoek ook al. Dit jaar deden ze hetzelfde: ze analyseerden de highs en lows van bitcoin per uur. Ook namen ze het handelsvolume mee, beginnend op 1 januri 2020 tot 22 februari 2021. De data die ze gebruikten is afkomstig van Gemini via de tool van CryptoDataDownload.

Ook Cointelegraph deed vorig jaar een soortgelijk onderzoek naar de prijsontwikkelingen.

Onderzoek prijsontwikkeling

De conclusie van LongHash is interessant: Bitcoin begint de week gemiddeld gezien laag, en naarmate de week vordert stijgt de prijs stijgt langzaam. Gemiddeld genomen bereikt de koers zijn wekelijkse hoogtepunt op zaterdag of zondag.

Het is opmerkelijk hoe stabiel het patroon is. Er zijn geen grote schommelingen te zien, en de koers gaat gemiddeld gezien in de loop van de week heel gelijkmatig omhoog, zoals te zien is in onderstaande grafiek.

'Bitcoin is het goedkoopst op maandag, weekenden vaak duurder'

Het lijkt dus een goed moment om op maandagochtend de DCA in te stellen, gezien de koers gemiddeld gezien op dit tijdstip het laagst is. Het weekend lijkt daarentegen juist het moment om te verkopen, áls je dat zou willen.

De daling op maandag is wellicht te wijden aan de CME gaps, die tijdens het weekend ontstaan. In meer dan 90% van de gevallen worden deze ‘gaten’ in de grafiek binnen enkele dagen gevuld, waardoor de koers aan het begin van de week wel eens een daling maakt (op de momenten dat bitcoin in een uptrend zit).

Handelsvolume

Qua handelsvolumes zijn er wel duidelijke patronen te zien tijdens de dagen. Dit is logisch, gezien LongHash de data van Gemini gebruikt, een beurs die zich voornamelijk richt op de Noord-Amerikaanse en Europese markt. Hierdoor is goed te zien op welke momenten de werkdag gaande is, en wanneer het nacht is.

Het is ook logisch dat de volumes tijdens de weekenden lager is. Op basis van de handelsvolume zou je niet echt voorspellende modellen kunnen maken, aldus de onderzoekers.

'Bitcoin is het goedkoopst op maandag, weekenden vaak duurder'

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsdata