‘Bitcoin is te belangrijk om te negeren’ volgens Deutsche Bank

Kun je Bitcoin (BTC) nog met een legitieme reden negeren? Volgens de Deutsche Bank niet (meer). Tegelijk zijn ze ook kritisch: de cryptomunt moet zich de komende tijd gaan bewijzen als betaalmiddel.

Deutsche Bank over Bitcoin

Volgens een nieuw rapport van de bank is Bitcoin nu "te belangrijk om te negeren". De marktkapitalisatie is groter dan $1 biljoen, of $1.000 miljard. In het rapport stellen ze dat de prijs zou kunnen blijven stijgen, zolang het meer en meer binnen het bereik komt van vermogensbeheerders en het bedrijfsleven.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hun verwachting is echter wel dat de cryptomunt volatiel blijft vanwege zogenoemd 'limited tradeablity'. Wat ze daarmee bedoelen is vaag: Bitcoin is 24/7, 365 dagen per dag én via het internet te verhandelen, waardoor je niet aan tijd of locatie gebonden bent. Hoe liquide en verhandelbaar wil je het hebben?

Echter was het zeker geen typisch boomer-bankier verhaal. Alex Gladstein maakte op Twitter een mooie thread met enkele goede quotes uit het rapport:

Deutsche Bank schat dat minder dan 30% van de transacties in bitcoin gerelateerd zijn aan betalingen. In 2020 is er bijvoorbeeld 28 miljoen BTC van eigenaar gewisseld, wat overeenkomt met 150% van de totale bitcoin in omloop.

Ter vergelijking: er verwisselden in dat jaar 40 miljard Apple-aandelen van eigenaar, wat neerkomt op 270% van het totaal.

Het rapport laat zien dat de bankiers maar al te goed snappen hoe de cryptomunt werkt. Ze gaan zelfs in op mining, de difficulty adjustment en de schaarste.

Resultaten en reputatie

Bovendien is het gemiddelde aantal BTC's dat dagelijks in USD wordt uitgewisseld, gelijk aan slechts 0,05% van de yen en 0,06% van GBP. Daarom heeft Bitcoin wel de potentie om goede resultaten neer te zetten, net als Tesla, zo noemt de bank.

Tesla heeft, net als bitcoin, tot talloze discussies geleid met de vraag of het de toekomst van de auto-industrie is of dat het een "hype is die uitsterft". Het sentiment is de afgelopen 18 maanden drastisch veranderd: Tesla presteerde. Gaat bitcoin ook zoiets zijn? Veel mensen zien het als hype, maar stilletjes presteert de cryptomunt wegens haar fundamentele eigenschappen enorm goed.

Ze zetten bitcoin ook neer als derde grootste valuta die in omloop is:

De paper van Deutsche concludeert:

"De huidige waardering van Bitcoin heeft de bredere verschuiving naar grensoverschrijdende digitale valuta ingeprijsd, daarom moet het zijn waarde als betaalmiddel gaan bewijzen om deze reputatie waar te maken."

Eind december werd al duidelijk dat de bank van plan is om een ​​'volledig geïntegreerde custody dienst voor institutionele klanten en hun digitale activa" te ontwikkelen.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Deutsche Bank