‘Bitcoin is top 3 activa als VS schuldenplafond verhoogd’, volgens Bloomberg poll

Als het aan lezers van Bloomberg ligt, behoort bitcoin tot de top drie qua veilige havens. Volgens een poll geeft men de voorkeur aan goud boven de dollar als de overheid in de VS nog meer schulden aan moet gaan.

Amerika default

De vraag die aan de ruim 600 lezers werd voorgesteld is: Wat zou jij kopen als de Amerikaanse regering het schuldenplafond bereikt?

Bitcoin heeft dan de voorkeur met 7,8% voor investeringsmanagers. 11,3% van de particuliere beleggers geeft de voorkeur aan de grootste cryptovaluta.

Het moet nog wel goud voor zich laten, wat verreweg de populairste uitweg is. Ook treasuries zijn populaire veilige havens onder de twee groepen.

'Bitcoin is top 3 activa als VS tegen schuldenplafond loopt'

De marktkapitalisatie van goud wordt geschat op ongeveer $13.000 miljard op basis van de huidige prijs van $2.000 per ounce. De marktkapitalisatie van bitcoin daarentegen is een half biljoen, of $500 miljard, een fractie ten opzichte van het edelmetaal.

Andere fiatvaluta en ook de Amerikaanse dollar zijn niet populair in dit scenario. De yen en Zwitserse franc scoren zelfs nog slechter dan de dollar. Minder liquide activa zoals kunst, wijn of vastgoed zijn soms ook gewilde objecten in dit soort extreme situaties. Toch scoren zij voor fondsmanagers het laagst.

Schuldenplafond

Hoe zit het ook al weer? Het is niet ondenkbaar dat het Amerikaanse schuldenplafond de komende maanden weer wordt verhoogd. Deze politieke beslissing pakt beter uit dan het scenario waarin het land in gebreke blijkt te blijven.

Door het plafond kan de regering zonder al te grote gevolgen weer doorgaan met wat ze al decennia doen: meer geld uitgeven dan dat er binnenkomt.

Als alternatief is ook de $1 trillion dollar coin weer uit de hoge hoed getoverd. Dit zou het probleem in een keer moeten oplossen. Althans, dat is de illusie.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...