‘Amerika kan munt van 1 biljoen drukken om schuldencrisis te voorkomen’

Het is je vast niet ontgaan dat de Amerikaanse overheid al een tijdje worstelt met het naderende schuldplafond. Heel plat gezegd mag de Amerikaanse overheid na het bereiken van dat plafond geen schulden meer op zich nemen en kan het waarschijnlijk de rekeningen niet meer betalen, waardoor het failliet zou gaan. Om dat te voorkomen stelt econoom Paul Krugman het produceren van de in het verleden veelbesproken munt van 1 biljoen dollar voor.

Geen inflatie?

Krugman denkt zelfs dat het drukken van de munt van 1 biljoen dollar een manier kan zijn om de problemen rondom het schuldplafond op te lossen zonder extra inflatie te veroorzaken. "Ik blijf mensen zien die roepen dat dit Modern Monetary Theory (MMT) is en dat we daarmee simpelweg geld zouden drukken om de tekorten op te lossen. Maar dat zou helemaal niet het geval zijn. De Federal Reserve kan dat namelijk uitbalanceren door een deel van zijn gigantische portfolio van Amerikaanse staatsobligaties te verkopen", aldus Krugman.

Om een nieuwe controverse rondom de munt van 1 biljoen dollar te voorkomen, is het volgens Krugman slimmer als Amerika voor een andere route kiest. Krugman is een voorstander van zogenaamde 'premium bonds', waarmee de overheid geld op zou halen, zonder de geldhoeveelheid te vergroten.

"Je moet de Federal Reserve zien als een vertakking van de federale overheid, wat het vanuit een fiscaal perspectief is. Deze geconsolideerde entiteit zou dan effectief gezien de tekorten afdekken door obligaties te verkopen. Dat is een manier om het tekort te financieren via de achterdeur", zo gaat Krugman verder.

De enige oplossing?

Uiteindelijk zou Federal Reserve voorzitter Jerome Powell het idee van de munt van 1 biljoen dollar of de premium bonds moeten accepteren. Ook het Supreme Court kan in theorie nog voor de premium bonds gaan liggen. "Maar ik gok dat niemand degene wil zijn die de wereldeconomie vernietigd. Zelfs mensen die willen dat de economie onderuitgaat, willen niet dat hun vingerafdrukken daarna op het lijk zitten", aldus een grimmige Krugman.

Het is in ieder geval duidelijk dat Krugman van mening is dat men actie moet ondernemen. Hoewel hij geen voorstander is van bitcoin, klinkt het alsof dit strategieën zijn die op de lange termijn wel positief zijn voor de bitcoin koers.

Er is simpelweg steeds meer 'nieuw geld' nodig om het financiële systeem draaiende te houden. Je kunt er allerlei creatieve manieren voor verzinnen om dat voor elkaar te krijgen, maar uiteindelijk komt het heel plat gezegd wel neer op geldprinterij. Dat is niet goed voor de schaarste van de Amerikaanse dollar en maakt de schaarste van bitcoin natuurlijk meer interessant.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....