‘Bitcoin is waardeloos, crypto gaat naar $0’, volgens deze miljardair

John Paulson heeft het niet zo op Bitcoin. De belegger en portfoliomanager kraakt de grootste cryptomunt vanwege het volatiele karakter. Intussen pleit hij voor investeringen in traditionele 'veilige havens' zoals goud.

Kritiek op Bitcoin

De Amerikaan is ook medeoprichter van Paulson & Co, een bedrijf uit New York dat in 1994 werd opgericht. Ze staan bekend vanwege hun legendarische shortpositie tijdens de ineenstorting van de huizenmarkt in 2008.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Paulson nam onlangs echter de beslissing om zijn hedgefonds terug te geven aan een family office. In 2011 hadden ze $38 miljard onder beheer. In 2019 was dit echter terug gezakt tot $9 miljard in 2019, een daling van met 76,5%.

In het interview werd Paulson gevraagd naar zijn mening over cryptomarkt. De miljardair denkt dat Bitcoin "geen intrinsieke waarde" heeft, Ook heet het in zijn ogen een "beperkt aanbod van niets", of "limited supply of nothing".

Daarnaast verwijst hij ook naar de volatiliteit, in vergelijking met de relatief stabiele traditionele markten.

Als professioneel belegger heeft hij ook moeite om asymmetrische patronen in kaart te brengen, die hem tien jaar geleden veel succes opleverden. Hij zoekt naar markten met een schijnbaar minimaal neerwaarts risico, terwijl het een enorm opwaarts potentieel heeft.

Dat is toch een opmerkelijke uitspraak: zonder volatiliteit, heeft een activa immers geen opwaarts potentieel. "Als je een 25% daling niet ziet zitten, verdien je de 200% groei niet", zo is de bekende uitspraak.

'Waardeloos, ze gaan naar 0'

Paulson ziet echter geen waarde in Bitcoin en andere cryptocurrency's:

"Cryptocurrency's zullen uiteindelijk waardeloos blijken te zijn. Zodra de uitbundigheid afneemt of de liquiditeit opdroogt, zullen ze naar nul gaan. Ik zou niemand aanraden om erin te investeren."

Maar waar moet je volgens Paulson dan wél in investeren? Hij ziet wel heil in goud. De hoeveelheid geld die de markten in wordt geslingerd is enorm en "vorig jaar met ongeveer 25% gestegen". Dit is in zijn ogen de beste indicator voor toekomstige inflatie, en dus ziet hij in goud een veilige haven.

Eveneens opmerkelijk: de populariteit van Bitcoin onder institutionele beleggers is om diezelfde reden sinds mei 2020 enorm gestegen. Bitcoin, als hedge tegen de geldprinter. Enfin, iedereen krijgt zijn bitcoin voor de prijs die hij of zij verdient.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws