‘Bitcoin kan goud vervangen, maar de dollar niet’, aldus Jerome Powell

Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, zei onlangs dat hij Bitcoin en andere cryptocurrency's meer ziet als vervanger van goud. Maar of Bitcoin de plek van de Amerikaanse dollar zou kunnen innemen? Daar gaat Powell niet van uit.

Bitcoin, goud en de dollar

Powell vertelde dat bitcoin en andere cryptocurrency's volatiele en speculatieve activa zijn. Het is (volgens hem) geen nuttig oppotmiddel en je kunt het niet gebruiken als betaalmiddel. Daarmee ziet hij het als mogelijke vervanging van een andere activa: goud.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het is een opmerkelijke uitspraak: 50 jaar geleden was er namelijk nog een link tussen de Amerikaanse dollar en goud. De beruchte kreet was destijds dus ook: "The dollar is as good as gold." De dollar is helemaal geen goed spaarmiddel gebleken, zoals Powell suggereert. En erger nog: bitcoin is in potentie beter dan zowel goud als fiatvaluta.

Bitcoin als spaarmiddel

Enfin, Powell vervolgde zijn speech:

"Crypto-activa zijn zeer volatiel en daarom niet erg nuttig als waardeopslag, en ze worden nergens door gedekt. Ze zijn meer een aanwinst voor de speculatiemarkt, dus ze worden echt gebruikt als betaalmiddel. Het is in wezen een substituut voor goud dan voor de dollar."

Het blijft toch opmerkelijk: bitcoin heeft de aspiratie om het beste spaarmiddel óóit te zijn. De inflatie staat in de broncode vastgesteld en iedereen kan dit met een eigen node verifiëren. Daarnaast halveert deze blocksubsidie iedere vier jaar, waardoor de schaarste (en daarmee de waardevastheid) alleen maar toeneemt.

Hierdoor is de inflatie in Bitcoin momenteel al lager (1,8%) dan het getal dat de Federal Reserve aanhoudt (gemiddeld 2%), terwijl dit getal bij bitcoin zal blijven halveren.

In tegenstelling tot bitcoin is dit voor fiatgeld niet te zeggen. De Amerikaanse dollar is níet gedekt door goud en er zit géén limiet op de printbaarheid van bankiers. Je moet maar hopen dat er geen (hyper)inflatie komt.

Centrale bank geld

Powell maakte de opmerkingen tijdens een conferentie die werd georganiseerd door de Bank for International Settlements (BIS). Deze instantie staat bekend als de 'centrale bank der centrale banken'. Aan her roer van de BIS staat Agustin Carstens. Hij dreigde eind januari nog dat Bitcoin kapot zal gaan.

Zoals het een centrale bankier betaamt, ziet Powell wél heil in de Central Bank Digital Currencies (CBDC). Hij vertelt dat de Federal Reserve zich focust op de ontwikkeling hiervan. Er zijn nog wel een aantal hordes te nemen, zoals steun in het publieke debat, wetgeving en ook goedkeuring vanuit het Witte Huis.

"U kunt van ons verwachten dat we met grote zorg en transparantie handelen met betrekking tot de ontwikkeling van een digitale valuta van de centrale bank"

Janet Yellen, de Amerikaanse minister van Financiën, voegde eraan toe dat de Amerikaanse CBDC burgers kan helpen die geen toegang hebben tot het banksysteem.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
federal reservegoud