‘Bitcoin stort in elkaar’, dreigt eindbaas Agustin Carstens die heilg gelooft in centrale bankmunten

Bitcoin gaat in elkaar storten. Dat claimt Agustin Carstens, de bestuurder van Bank of International Settlements (BIS). Dat is een internationaal overlegorgaan en toezichthouder van centrale banken wereldwijd. Volgens de Mexicaanse econoom en oud-bestuurder van de centrale bank in Mexico is BTC te risicovol en zijn centrale, digitale bankmunten ‘beter’.

‘Bitcoin gaat in elkaar storten’

In de ogen van Carstens mogen alleen centrale banken digitale munten uitgeven en moet dat niet decentraal gebeuren. Het is persbureau Bloomberg die de speech van de topbankier in het Hoover Instituut optekent.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hij gebruikt nog een ander argument: bitcoin zou kwetsbaar zijn voor externe aanvallen zodra de maximale hoeveelheid van 21 miljoen BTC is gedolven.

Het is niet de eerste keer dat hij bitcoin om de oren slaat. In 2018, vlak na de markthype eind 2017, omschreef bij bitcoin als een “bubbel, ponzi en een milieuvervuilende ramp”.

Carstens ziet ook geen toekomst in de zogenaamde stablecoins, cryptomunten die qua waarde zijn gedekt door (een mandje van fiat valuta zoals de dollar, euro en pond. Volgens hem kan alleen een overheid een munt op de markt brengen en is het een risico als bedrijven dat doen.

“Als er digitaal geld op de markt, zijn centrale banken de aangewezen partijen die dat mogen en kunnen doen.”

Hij verwijst naar diverse proeftuinen voor zogenaamde CBDC’s in Europa en daarbuiten. Zo is China in een vergevorderde testfase van een digitale yuan. Ook de Nederlandsche Bank (DNB) is één van de Europese lidstaten die een digitale euro testen. Een van de kenmerken is dat je als burger een bankrekening bij de DNB naast de gebruikelijke rekening bij een commerciële bank.

Bitcoin draait door

Fear, Uncertainty & Doubt (FUD) is te omschrijven als een methode om bitcoin in een kwaad daglicht te stellen met gebrekkige argumenten. Bitcoin is al ruim 340 doodverklaard de afgelopen 12 jaar, maar bitcoin draait ‘gewoon’ door.

Argument één van Carstens is dat deze asset in elkaar gaat storten. Wie of wat moet bitcoin dan ten gronde richten?

Bitcoin is een wereldwijd open software protocol, waar geen enkele staat of wereldorganisatie zeggenschap over heeft. De macht van een staat is ook beperkt in een mondiale economie. We zien dat steeds instituties bitcoin aan hun balans toevoegen. De landen waar deze instituties gevestigd, bijvoorbeeld Amerika, kijken wel uit om bitcoin te verbieden.

Ook het runnen van een node is niet te verbieden en het IP-adres is te verbergen via het Tor netwerk, waarvan het gebruik in de meeste staten toegestaan is.

Carstens denkt dat de code na het delven van alle BTC te kraken is. Sommigen wijzen op de komst van quantum computers, maar deze computers uit de toekomst kunnen de huidige SHA256 encryptie van bitcoin niet breken. Dat is het cryptografisch vernuft dat bitcoin gebruikt om te minen en om bitcoin adressen te beveiligen die hun publieke adres niet hebben gedeeld.

Bovendien wordt steeds meer bitcoin ook versleuteld en verzekerd opgeslagen door custodians die aan dezelfde veiligheidsstandaarden als banken voldoen.

Deze asset heeft een duidelijk monetair beleid en kent een afnemende inflatie naarmate er meer munten zijn gedolven. Een contract met de fiat wereld, waarin de (product) inflatie juist toeneemt. De vraag is of een digitale bankmunt dat probleem gaat oplossen?

Bitcoin is juist gebouwd om zekerheid in het systeem te bouwen, hoe gek dat misschien klinkt omdat de koers nogal wil schommelen. Maar een prijsdaling of niet, op het netwerk gelden nog steeds dezelfde regels als voor een daling.

Lees meer over:
BIScentrale bankFUD

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...