Bitcoin koers wordt flink getest: blijft de $60.000 steun standhouden?

Bitcoin koers steun

Deze week zag bitcoin een flinke daling in waarde, van $67.000 naar $62.845, een afname van 6,3%. Deze daling is toe te schrijven aan toegenomen geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten en negatieve uitstroom bij bitcoin ETFs. Ondanks de daling nadert bitcoin een cruciaal steunniveau dat sinds begin maart grote correcties heeft voorkomen. Is dit het moment om in te stappen?

Bitcoin beweegt zijwaarts binnen een ‘pennant patroon’

De afgelopen twee maanden heeft bitcoin voornamelijk zijwaarts bewogen binnen een zogenaamd ‘pennant‘ patroon op de dagelijkse grafiek. Dit patroon, gevormd door samenkomende trendlijnen die dienen als dynamische weerstand en steun, duidt meestal op een consolidatieperiode voordat de prijs weer stijgt. Momenteel staat de prijs van bitcoin op $63.620.

bitcoin pennant tradingview

Daarnaast heeft crypto analist Ali Martinez ook een grote daling in de activiteit van bitcoin whales vastgesteld sinds 14 maart, wat samenvalt met de marktdalingen. Zijn analyse toont een sterke afname in transacties boven de $100,000, na een piek waarbij Bitcoin $73,750 bereikte.

In de afgelopen 24 uur waren er slechts 2,896 transacties boven $100,000 en 521 boven $1 miljoen, een scherpe daling vergeleken met de periodes voor de piek. Deze afname in whale activiteit, die eerder vaak samenviel met grote prijsbewegingen, zou kunnen bijdragen aan de huidige stagnatie van de bitcoin koers en het afnemende marktmomentum.

Wat als de verkoopdruk aanhoudt?

Als de verkoopdruk aanhoudt, kan bitcoin nog eens 5,5% dalen, mogelijk tot aan de ondergrens van het pennant-patroon op $60.000. Als dit niveau standhoudt, zou dat kunnen leiden tot een herstel en voortzetting van de zijwaartse handel.

Een uitbraak boven de bovenste trendlijn is nodig

Voor een positieve ommekeer moet bitcoin uitbreken boven de bovenste trendlijn. Zo’n beweging kan de prijs van bitcoin mogelijk opdrijven naar $86.400. Als er echter geen tekenen van ommekeer zijn bij de onderste trendlijn en de prijs blijft consolideren, dan lopen beleggers het risico dat verkopers de steun op $60.000 doorbreken, wat een aanzienlijke correctie kan uitlokken.

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...