Bitcoin koers crasht 10%, meer dan $800 miljoen aan liquidaties

De Bitcoin koers is zojuist keihard gedaald tot onder de $55.000. Waar de prijs in het weekend nog een all-time high neerzette boven de $61.500 levert de cryptomunt vandaag flink in. Wat is er aan de hand?

Bitcoin daalt

Op dit moment kost één bitcoin 18,848.93USD. Dat is -5.97% minder dan exact een etmaal geleden. De koers leverde in nog geen vijf uur meer dan 10% in, de koers daalde ruim $6.000,

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een reden die vaak genoemd wordt, is dat de CME gap gevuld werd. Terwijl de koers dit weekend flink omhoog schoot, lagen de handelsplatformen voor traditionele beleggers nog stil. Dat was ook het geval bij de Chicago Mercantile Exchange, afgekort als CME, een van de grootste bitcoin futuremarkten.

Daardoor ontstond er een 'gap' op de grafiek, die inmiddels is gevuld.

Bitcoin koers crasht 10%, meer dan $800 miljoen aan liquidaties

Geliquideerde posities

Door de grote daling in korte tijd, zijn er enorm veel posities geliquideerd. Je kunt als belegger speculeren op een prijsstijging- of daling middels verschillende financiële producten. Denk bijvoorbeeld aan futures.

Er waren een heleboel investeerders die long-posities hadden openstaan, zij anticipeerden dus op een stijgende prijs. Door de daling werden er in een tijdsbestek van nog geen 15 minuten maar liefst $800 miljoen aan longs geliquideerd.

Bitcoin koers crasht 10%, meer dan $800 miljoen aan liquidaties

Over de hele breedte van de markt is de pijn voelbaar. Binance verloor meer dan 10% van haar Open Interest (OI) in dertig minuten tijd. Voor Bybit was dit 8,5%. Bij FTX viel het relatief gezien mee: -1,1%.

De Open Interest is het getal dat laat zien voor hoeveel aan long/short posities er nog geopend zijn op het platform. Door de enorme hoeveelheid aan geliquideerde posities nam dit getal enorm af.

De afgelopen 24 uur is er in totaal $1,15 miljard aan Open Interest geliquideerd, volgens Bybt. Dit astronomische bedrag is afkomstig van 190.000 traders. Op Huobi vond de grootste liquidatie ooit plaats, van meer dan $19 miljoen.

Bitcoin koers crasht 10%, meer dan $800 miljoen aan liquidaties

Funding rates

Filbfilb, een pseudonieme trader en technisch analist, merkte op dat vlak vóór de daling de funding rates op beurzen buitengewoon hoog waren. Dat betekent dus ook dat het voor whales makkelijker is om posities te liquideren: er is genoeg liquiditeit.

Als er bijvoorbeeld meer kopers of houders van een long contract zijn op de futuresmarkt, worden short-sellers gestimuleerd om te verkopen of short te gaan. Wanneer dit gebeurt, neemt de funding rate toe, waardoor het voor traders duur wordt om long te gaan op bitcoin.

Vóór de daling schommelde het funding rate voor futures van BTC in de range tussen 0,05% tot 0,1%. Dit was vijf tot tien keer hoger dan het standaard ratio van 0,01%.

Bitcoin koers crasht 10%, meer dan $800 miljoen aan liquidaties

Negatief nieuws

Tot slot kwam er vanochtend ook negatief nieuws naar buiten wat impact kan hebben gehad op de koers. Zo werd duidelijk dat India een wetsvoorstel wil indienen om bezit, handel en het betalen van bitcoin strafbaar te maken. Een anonieme bron, een hoge functionaris van de Indiase regering, vertelde dit aan Reuters.

Daarnaast was er een whale die ruim 18.000 BTC naar Gemini stuurde. Deze $1,12 miljard zou voor een verkoopdruk kunnen zorgen, en wellicht dat traders anticipeerden op dit nieuws door 'alvast' te verkopen.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over: