Verbod op Bitcoin in India, boetes op handel en bezit cryptovaluta

India gaat een wet opstellen die cryptocurrency's verbiedt, meldt Reuters. De overheid gaat boetes opleggen aan degenen die Bitcoin bezitten, erin handelen of versturen.

Verbod in India

Het nieuws is gebaseerd op uitlatingen van een hoge functionaris van de Indiase regering, aldus Reuters. Daarmee komt er een vervolg aan de soap die al maanden speelt in het Aziatische land. Voor miljoenen investeerders kan dit een grote afschrikking zijn om zich te mengen in de Bitcoin markt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het wetsvoorstel zou een van de strengste maatregelen opwerpen die er nu in de wereld van zijn. Handel, bezit, mining en het overdragen van de cryptomunt wordt volgens de ambtenaar niet toegestaan.

De maatregelen zijn in overeenstemming met een nota van de regering in januari, waarin werd opgeroepen tot het verbieden van particuliere virtuele valuta's zoals bitcoin, Ook wilden ze een framework opzetten voor (waarschijnlijk private) digitale valuta, om die dan wél te kunnen toelaten.

Volgens het voorstel krijgen Indiërs zes maanden te tijd om hun posities te liquideren. Vervolgens zal het land overgaan op boetes, aldus de anonieme bron. De inhoud van het wetsvoorstel zelf is niet exact openbaar gemaakt, dus wat dat betreft blijft de grijze wolk nog even boven de markt hangen.

Een dergelijke wet zou het land met meer dan 1,3 miljard inwoners op een bijzondere positie zetten. Want zelfs in China is de regelgeving niet zo streng: de handel is daar wél verboden, maar het bezit van Bitcoin is níet illegaal.

Tegelijkertijd neemt de populariteit van Bitcoin onder de lokale bevolking enorm toe. De registraties en de stortingen van de roepies zitten volgens Gaurav Dahake enorm in de lift. Hij is CEO van Bitbns en volgens hem is deze instroom 30 keer zo hoog vergeleken met een jaar geleden.

Vikram Rangala van ZebPay beaamt dit: "In februari 2021 hadden we op één dag evenveel volume als in de hele maand februari 2020."

Lang lopende soap

De soap loopt echter al veel langer. Het begon allemaal met de RBI, de Reserve Bank of India, toen zij op eigen houtje dachten de boel te kunnen reguleren. Zo vreesde de centrale bank dat transacties met cryptovaluta het bankenstelsel in het land “onder druk zou kunnen zetten en zelfs bedreigen”.

Zij werden echter een halt toegeroepen omdat het Hooggerechtshof in maart 2020 bepaalde dat banken geen transacties naar Bitcoin beurzen meer mogen weigeren. Diverse cryptobeurzen vochten met succes dit “papieren verbod” aan. Nu lijkt het spel te worden gespeeld via de politiek, in plaats via het bankwezen.

Ook zijn er enkele lobbyisten in het land die een duit in het zakje doet. Rakesh Jhunjhunwala, een van de grootste Indiase investeerders, vroeg onlangs regelgevers om werk te maken van een bitcoinverbod. Hij omschrijft bitcoin als 'gok van de grootste orde'.

Functionarissen over Bitcoin

Indiase topfunctionarissen hebben cryptocurrency een "Ponzi-scheme" genoemd. Anderzijds nam de minister van Financiën Nirmala Sitharaman deze maand de zorgen van beleggers juist weg.

In gesprek met CBDC liet ze weten dat berichten over een totaal verbod op bitcoin niet kloppen. Ze zei dat de onderhandelingen nog steeds liepen, en dat er nog geen eenduidig plan is. Destijds zei ze dat ze niet verwachtte dat er helemaal niets meer mag rondom BTC in India.

"Ik kan je alleen deze aanwijzing geven dat we onze afsluiten voor Bitcoin. We kijken naar manieren waarop experimenten kunnen plaatsvinden in deze digitale wereld."

Een andere ambtenaar zei "geen probleem met technologie en dat het geen kwaad om de technologie te gebruiken.'' Maar daarmee halen ze juist de decentrale kracht weg, een eigenschap die niet te kopiëren is door de techniek te gaan tweaken.

Hoe dan ook: ondanks de stellige berichtgeving over wetgeving van de anonieme bron aan het doorgaans goed ingelichte Reuters, lijkt het per se het einde te zijn voor Bitcoin in het land.

En zelf áls de regelgeving er komt, is de handhaving ervan erg lastig. China is deze fases van streng en gedoogbeleid meerdere malen doorgegaan, en uiteindelijk bleek het meer FUD te zijn dan dat het daadwerkelijk Bitcoin schaadde.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

  By Arend Hubach

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  bitcoin etf Bitcoin
  BlackRock en Fidelity’s Bitcoin ETF’s Verbrijzelen Records met $3 Miljard Binnen 17 Dagen

  De lancering van de spot bitcoin exchange-traded funds (ETF's) van BlackRock en Fidelity, respectievelijk IBIT...

  Gary Gensler Nieuws
  Bloomberg Analist Eric Balchunas: “Gary Gensler is de Drijvende Kracht Achter de Bitcoin Boom”

  Analisten kijken al lang uit naar het moment dat bitcoin zijn hoogste waarde ooit weer...

  Joe Biden Nieuws
  Biden’s Bitcoin Mining Onderzoek Stopgezet na Juridisch Verzet

  In een schikking over de juridische strijd rond de noodenquête naar bitcoin miners is overeengekomen...

  Nieuws
  Bitcoin Update: Onstuitbare Golf Kan Koers Verder Opblazen

  In de afgelopen zeven dagen heeft Bitcoin een ongekende stijging doorgemaakt van ruim 21%, een...

  chainlink Nieuws
  Waarom Chainlink Wel Eens de Eerstvolgende Crypto met Eigen ETF Kan Zijn

  Sommige analisten voorspellen een snelle lancering van een nieuw exchange-traded fund (ETF) dat gericht is...

  Lees meer