Verbod op Bitcoin in India, boetes op handel en bezit cryptovaluta

India gaat een wet opstellen die cryptocurrency's verbiedt, meldt Reuters. De overheid gaat boetes opleggen aan degenen die Bitcoin bezitten, erin handelen of versturen.

Verbod in India

Het nieuws is gebaseerd op uitlatingen van een hoge functionaris van de Indiase regering, aldus Reuters. Daarmee komt er een vervolg aan de soap die al maanden speelt in het Aziatische land. Voor miljoenen investeerders kan dit een grote afschrikking zijn om zich te mengen in de Bitcoin markt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het wetsvoorstel zou een van de strengste maatregelen opwerpen die er nu in de wereld van zijn. Handel, bezit, mining en het overdragen van de cryptomunt wordt volgens de ambtenaar niet toegestaan.

De maatregelen zijn in overeenstemming met een nota van de regering in januari, waarin werd opgeroepen tot het verbieden van particuliere virtuele valuta's zoals bitcoin, Ook wilden ze een framework opzetten voor (waarschijnlijk private) digitale valuta, om die dan wél te kunnen toelaten.

Volgens het voorstel krijgen Indiërs zes maanden te tijd om hun posities te liquideren. Vervolgens zal het land overgaan op boetes, aldus de anonieme bron. De inhoud van het wetsvoorstel zelf is niet exact openbaar gemaakt, dus wat dat betreft blijft de grijze wolk nog even boven de markt hangen.

Een dergelijke wet zou het land met meer dan 1,3 miljard inwoners op een bijzondere positie zetten. Want zelfs in China is de regelgeving niet zo streng: de handel is daar wél verboden, maar het bezit van Bitcoin is níet illegaal.

Tegelijkertijd neemt de populariteit van Bitcoin onder de lokale bevolking enorm toe. De registraties en de stortingen van de roepies zitten volgens Gaurav Dahake enorm in de lift. Hij is CEO van Bitbns en volgens hem is deze instroom 30 keer zo hoog vergeleken met een jaar geleden.

Vikram Rangala van ZebPay beaamt dit: "In februari 2021 hadden we op één dag evenveel volume als in de hele maand februari 2020."

Lang lopende soap

De soap loopt echter al veel langer. Het begon allemaal met de RBI, de Reserve Bank of India, toen zij op eigen houtje dachten de boel te kunnen reguleren. Zo vreesde de centrale bank dat transacties met cryptovaluta het bankenstelsel in het land “onder druk zou kunnen zetten en zelfs bedreigen”.

Zij werden echter een halt toegeroepen omdat het Hooggerechtshof in maart 2020 bepaalde dat banken geen transacties naar Bitcoin beurzen meer mogen weigeren. Diverse cryptobeurzen vochten met succes dit “papieren verbod” aan. Nu lijkt het spel te worden gespeeld via de politiek, in plaats via het bankwezen.

Ook zijn er enkele lobbyisten in het land die een duit in het zakje doet. Rakesh Jhunjhunwala, een van de grootste Indiase investeerders, vroeg onlangs regelgevers om werk te maken van een bitcoinverbod. Hij omschrijft bitcoin als 'gok van de grootste orde'.

Functionarissen over Bitcoin

Indiase topfunctionarissen hebben cryptocurrency een "Ponzi-scheme" genoemd. Anderzijds nam de minister van Financiën Nirmala Sitharaman deze maand de zorgen van beleggers juist weg.

In gesprek met CBDC liet ze weten dat berichten over een totaal verbod op bitcoin niet kloppen. Ze zei dat de onderhandelingen nog steeds liepen, en dat er nog geen eenduidig plan is. Destijds zei ze dat ze niet verwachtte dat er helemaal niets meer mag rondom BTC in India.

"Ik kan je alleen deze aanwijzing geven dat we onze afsluiten voor Bitcoin. We kijken naar manieren waarop experimenten kunnen plaatsvinden in deze digitale wereld."

Een andere ambtenaar zei "geen probleem met technologie en dat het geen kwaad om de technologie te gebruiken.'' Maar daarmee halen ze juist de decentrale kracht weg, een eigenschap die niet te kopiëren is door de techniek te gaan tweaken.

Hoe dan ook: ondanks de stellige berichtgeving over wetgeving van de anonieme bron aan het doorgaans goed ingelichte Reuters, lijkt het per se het einde te zijn voor Bitcoin in het land.

En zelf áls de regelgeving er komt, is de handhaving ervan erg lastig. China is deze fases van streng en gedoogbeleid meerdere malen doorgegaan, en uiteindelijk bleek het meer FUD te zijn dan dat het daadwerkelijk Bitcoin schaadde.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws