Bitcoin koers onbewogen na aflopen $1 miljard aan opties en KuCoin-hack

970 totale weergaven

De Bitcoin (BTC) koers is dit weekend stabiel ondanks tumult op de markt. Allereerst liepen er vrijdag 1 miljard dollar aan opties af. Daarnaast verloor de KuCoin beurs $150 miljoen door een hack.

Maar een schok op de markt bleef uit. Een sprong naar $11.000 ligt zelfs eerder voor de hand dan een dip onder de $10.000.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin koers

Bitcoin is de afgelopen weken niet onder de $10.000 geraakt, ondanks de future gap bij $9.600. Afgelopen week stond de koers met $10.138 op haar laagste punt. Terwijl afgelopen 24 uur de koers netjes boven de $10.600 bleef op de Bitstamp grafiek.

Terwijl analisten anticipeerden op meer koersschommelingen vanwege het aflopen van de opties én de (onverwachte) KuCoin hack.

Vrijdag liepen er ~77.000 optiecontracten met een gezamenlijke waarde van circa 1 miljard dollar. Goed voor de helft van álle openstaande opties in de markt op dat moment, dus een factor om rekening mee te houden.

Want met een optie speculeert iemand op een hoger of lagere prijs in de toekomst, oftewel een call – of een putoptie.

Het merendeel van de aflopende opties waren calls, die uitgingen van een hogere prijs dan de spotprijs op dat moment. Het lag dan ook niet voor de hand dat ze hun opties zouden lichten. Hadden ze hun calloptie wél gelicht, dan hád de koers daar last van kunnen hebben. Want zodra een grote hoeveelheid opties in één keer vrijkomt, is dat te kenmerken als een dump op de markt.

Met hoogstwaarschijnlijk meer koersschommelingen tot gevolg. Want zodra het aanbod van papieren Bitcoin ineens stijgt, dan merkt de spotprijs daar ook wat van. Spotmarkten bieden namelijk de referentieprijs voor een derivaat.

De tweede gebeurtenis is de opmerkelijke hack bij KuCoin, vooral een beurs van kleinere cryptocurrency’s. De grootste handelsparen daar zijn BTC-USDT en ETH-USDT, beiden met een genoteerd dagvolume van 12 miljoen dollar.

De hackers hebben $150 miljoen aan cryptovaluta buitgemaakt en zullen deze snel willen witwassen. Dat kan een dump op de markt tot gevolg hebben, maar dat effect bleef uit.

Er zijn geruchten dat de hackers wel al bezig zijn om een een deel van hun opbrengsten weg te sluizen via De-Fi platform Uniswap.

Oktober outlook

De maand september is bijna ten einde, historisch gezien geen beste maand voor Bitcoin. Mogen we in oktober hopen op betere prestaties?

De Nederlandse analist Michaël van de Poppe ziet de $11.100 – $11.300 als een belangrijke weerstandszone, met $10.000 als onderliggend supportlevel.

Hij ziet echter de future gap bij $9.600 nog steeds als een risico voor de markt. In de meeste vallen worden openstaande gaps wél gevuld.

Mocht de koers de weerstand bij $10.800 beslechten én de weerstandszone bij $11.300, dan ligt een opmars boven $12.000 in het verschiet. Dan moet de koers wel $10.400 houden op de korte termijn.

Collega-trader DonAlt vindt het vreemd dat de markt bearish gestemd is.

Hij ziet de huidige prijsactie als een retest van de support bij $10.600. Als de koers deze zone kan aanhouden, is dat namelijk een bullish signaal.

In een andere tweet wrijft hij het er nogmaals in dat Bitcoin goed presteert ten opzichte van goud en aandelenindex S&P500.

Sentiment

Kijken we naar het sentiment in de markt, de Fear & Greed index van Alternative.me, dan schommelt deze bij een score van ’50’.

Het is een samengestelde index om het marktsentiment te ‘meten’. De index neemt de volgende variabelen mee: koersschommelingen (volatiliteit), handelsvolume, marktdominantie bitcoin en marktsentiment (Google Trends, sociale media, onderzoeken).

Toen de prijs dipte van $12.000 naar $10.000 begin september, daalde gelijk ook het sentiment in de markt.

Dus de markt is vrij voorzichtig en wacht duidelijke signalen van de koers af.

Bitcoin koers onbewogen na aflopen $1 miljard aan opties en KuCoin-hack

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...