
De Bitcoin koers heeft in de afgelopen 24 uur flinke bewegingen gemaakt. Het recente nieuws met Donald Trump heeft hier een flinke invloed op gehad. Dit zorgde voor interessante koersbewegingen. Maar wat is er gebeurd op de cryptomarkt? En wat moeten we vandaag van Bitcoin verwachten? Laten we de Bitcoin koers gaan analyseren!
Wat beweegt de Bitcoin koers?
Als we kijken naar de Bitcoin (BTC) koers van de afgelopen week, zijn er duidelijke periodes van gebeurtenissen te zien. Op de onderstaande grafiek zijn deze weergegeven:

Periode 1 is het einde van de Trump volatiliteit. Op 2 maart, net voor deze grafiek, kondigde president Donald Trump een Strategic Crypto Reserve aan. Hierin zouden niet alleen Bitcoin, maar ook Ethereum, Solana, XRP en Cardano verwerkt worden. Dit zorgde voor een Bart Simpson op de grafiek, een patroon dat laat zien dat we er eigenlijk niks uit af kunnen lezen:

Hierna kwam in periode 2 de aankondiging van de eerste cryptotop in het Witte Huis samen met het uitvoerend bevel voor een Bitcoin reserve. Dit zorgde voor enkele dagen positiviteit, om vervolgens weer om te slaan naar periode 3. In deze bearish periode is te zien dat investeerders teleurgesteld zijn in Trump’s Bitcoin reserve. Dit kan echter ook een geval van ‘buy the rumor, sell the news’ zijn.
Daarnaast is in deze periode ook de cryptotop geweest, die ook teleurstellend was. Voor velen heeft de top niet voor voldoende duidelijkheid gezorgd. Lees hier de samenvatting van de cryptotop!
Naast deze duidelijke periodes heerst er ook veel onzekerheid op de markt. Dit heeft met name te maken met de handelsoorlogen, geopolitieke spanningen en macro-economische omstandigheden.
Ook op de aandelenmarkt in de VS is de onzekerheid groot. Aangezien Bitcoin steeds vaker beweegt met grote Amerikaanse indices, zoals de S&P 500, bieden deze ook grote druk op de koers. Aan de dalende trend van de S&P 500 van de afgelopen tijd is dit duidelijk te zien:

Deze samenhang van Amerikaanse indices en Bitcoin zorgt ervoor dat Bitcoin ook heftig reageert op macro-economische omstandigheden in de VS. Deze zijn op het moment ook erg onzeker. Dit heeft met name te maken met de terughoudende houding van de Federal Reserve over renteverlagingen.
Als we kijken naar institutionele adoptie, die goed te meten is met Amerikaanse Bitcoin Exchange Traded Funds (ETF’s), zien we dat ook instellingen terughoudend zijn. Aan de hand van gegevens van SoSoValue is te zien dat Bitcoin ETF’s vorige week tijdens alle vijf de handelsdagen uitstroom zagen. Dit weergeeft een gebrek aan vertrouwen in Bitcoin, wat een neerwaartse druk uit kan oefenen op BTC.
De Bitcoin derivatenmarkt
De derivatenmarkt biedt een belangrijk handvat voor de verwachting van andere handelaren. Als eerste kunnen we kijken naar de Open Interest (OI), die laat zien hoeveel geld er in posities in de derivatenmarkt is gestopt. Volgens gegevens van CoinGlass staat er op het moment van schrijven $47,20 miljard open op de Bitcoin derivatenmarkt. Dit is een vrij lage OI in verhouding met de voorgaande maanden. Er is dus een dalende trend te zien op de derivatenmarkt, wat een teken van onzekerheid is.
Als we kijken naar de liquidation heatmap van CoinGlass, een belangrijk gegeven die laat zien waar grootschalige liquidaties plaats kunnen vinden, zien we dat de derivatenmarkt erg bearish is. De grootste heat is tussen $84.500 en $86.000 te vinden. Dit laat zien dat de meeste derivatenhandelaren een daling verwachten. Aangezien de OI laag is, bevestigt dit nogmaals de onzekerheid op de markt.
On-chain data
On-chain data vormen ook belangrijke gegevens voor de mogelijke toekomstige bewegingen van Bitcoin. De afgelopen dagen heeft het transactievolume op de Bitcoin blockchain ook een dieptepunt bereikt. Hierbij is het transactievolume van $84 miljard op 3 maart naar $63 miljard op 9 maart gedaald. Een lager transactievolume weergeeft doorgaans een verminderde vraag naar Bitcoin, wat het resultaat lijkt te zijn van onzekerheid op de cryptomarkt. De hoeveelheid Bitcoin op exchanges staat ook in het groen. Dit weerspiegelt hetzelfde als het verminderde transactievolume; de vraag naar Bitcoin is minder.
Ook Bitcoin whales weerspiegelen dit sentiment. Aan de hand van de Exchange Whale Ratio, een indicator die de activiteit van whales meet, kunnen we zien dat whales sinds eind februari veel minder zijn gaan accumuleren. Uit de on-chain activiteit kunnen we ook concluderen dat er onzekerheid heerst op de cryptomarkt.
Bitcoin koers-analyse
Nu we weten wat er de afgelopen tijd speelde op de cryptomarkt, kunnen we verder kijken naar wat we kunnen verwachten van de koers.

Als eerste de belangrijke niveaus om op te letten. Bitcoin vormt sinds 7 maart een dalende trendlijn. Deze trendlijn vormt een belangrijk weerstandsniveau voor de bulls en een niveau die de bears sterk gaan verdedigen. Daarnaast lijkt de $80.000 een bodem te zijn voor de recente daling, wat betekent dat de bulls hier actief aan het kopen zijn. Als laatste moeten we letten op de 200-uurse Exponential Moving Average (EMA) van $86.863, het niveau waaronder de Bitcoin koers consolideerde voor de recente daling.
Bearish scenario
Tot nu toe lijken de bears de overhand te hebben met de dalende trendlijn. De bulls beginnen nu weer te kopen, wat een sterke bounce is vanaf het ondersteuningsniveau van $80.000. Naar verwachting zullen de bears sterk verkopen vanaf de dalende trendlijn rond de $82.250. Als BTC sterk daalt vanaf de dalende trendlijn, kunnen de bears de $80.000 opnieuw testen.
Als ze deze doorbreken, is een verdere daling naar $78.258 mogelijk, waar de bulls naar verwachting een sterke verdediging op zullen stellen. Als we naar de Liquidity Map kijken, dan is dit niveau te zien als bodem waarde bulls flink gaan kopen. Lukt dit niet, dan kan BTC nog een tijdje consolideren tussen de $80.000 en de dalende trendlijn.
Bullish scenario
De bulls kunnen de overhand nemen door BTC boven de dalende trendlijn te duwen. Als dit lukt, kan dit een signaal zijn dat de trend aan het omkeren is. $84.581 vormt een klein weerstandsniveau, waar de bulls naar verwachting met een klein beetje momentum al doorheen kunnen duwen. Hierna vormt de 200-uurse EMA een belangrijk weerstandsniveau, waarop de bears naar verwachting sterk zullen verkopen.
Als de bulls hier doorheen weten te breken, is de weg vrij voor stijgingen in de richting van $88.967 en vervolgens $90.933. Lukt het niet, kunnen de bulls de dalende trendlijn mogelijk omzetten in een ondersteuning, wat een consolidatie tussen de dalende trendlijn en de 200-uurse EMA mogelijk maakt.
Best wallet is een topklasse crypto wallet waarmee je anoniem crypto kan kopen. Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet
Met meer dan 60 chains gesupport kan je al je main crypto coins aanschaffen via Best Wallet.