Bitcoin (BTC) koers stabiel, volatiliteit op laagste niveau sinds 23 maanden

De Bitcoin (BTC) koers houdt zich goed ondanks tumult op de markt. Het laagste punt lag op vrijdag 2 oktober $10.380. Sindsdien vertoont de prijs een stijgende lijn. Lukt het om de weerstand bij $11.000 te breken?

Bitcoin (BTC) koers

Het zal niemand ontgaan zijn: de Amerikaanse autoriteiten hebben het gemunt op derivatenbeurs BitMEX. Niet alleen de beurswaakhond CFTC klaagt de beurs aan, ook het ministerie van Justitie stelt de vier oprichters aansprakelijk.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Onder meer zou de Bank Secrecy Act overtreden zijn, een wet uit 1970 bedoeld om witwassen en financiering van terrorisme te voorkomen.

Daar bovenop kwam het nieuws dat president Donald Trump besmet zou zijn met COVID-19, maar deze is naar eigen zeggen inmiddels aan de betere hand.

Donderdagavond maakte de koers een duikeling van $10.900 naar $10.450 om bij $10.380 een bodem te vinden.

De koers in euro:

Analisten

Wat zijn de korte termijn verwachtingen van de analisten? We doen een rondje langs Cryptotwitter.

Analist Josh Rager neemt een neutrale positie in, afhankelijk van de weeksluiting (2 uur ’s nachts Nederlandse tijd op zondag, red.)

De Nederlandse analist Crypto Michaël houdt het redelijk ‘basic’ deze keer. Tussen $10.666 en $10.917 zit een stevige weerstandszone. Breekt de koers daar doorheen, dan ligt $11.200 in het verschiet.

Maar zodra de trend keert, komt het vullen van de future gap bij $9.600 weer in zicht.

Analist CRYPTO₿IRB zoomt een stuk uit en licht er een historisch patroon uit. In zijn ogen staat de koers aan de vooravond van een aanloop naar een nieuwe bull run.

Een dergelijke beweging is dus op de middellange termijn te verwachten in zijn ogen.

Volatiliteit historisch laag

Een ander kenmerk van de koers momenteel is dat deze vrij vlak is. Uit nieuwe berekeningen van marktonderzoeker Coin Metrics staat de 180-daagse volatiliteit op het laagste niveau sinds november 2018. Opvallend, gezien de recente gebeurtenissen rondom BitMEX en Trump.

Voor de goede orde: Coin Metrics bedoelt hiermee historische (statistische) volatiliteit. Dat is een standaarddeviatie gebaseerd op het rendement wat Bitcoin de afgelopen 180 dagen heeft behaald.

Bitcoin (BTC) koers stabiel, volatiliteit op laagste niveau sinds 23 maanden

180 dagen-volatiliteit, bron: Coin Metrics

Deze indicator stond afgelopen zondag op 0.028. Een daling van maar liefst 43% de afgelopen 30 dagen, aldus Coindesk.

Op de futures markt is het sentiment bearish te noemen, gezien het volume aan short posities op Binance, OKEx en Huobi.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...