Bitcoin koers zakt verder, 10% verlies in één week

De bitcoin koers ging rood het weekend in en zakt tijdens het weekend verder weg. De afgelopen 24 uur is de prijs naar $34.199 gedaald bij de Bitstamp beurs, een graadmeter op de markt. Wat zeggen de analisten?

Bitcoin corrigeert diep

Bitcoin heeft 10% van haar waarde verloren de afgelopen week. De koers zit nu 49,6% weg van de all-time high in november 2021.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een correctie van 37% de afgelopen 12 maanden, ziet de Nederlandse marktvolger Geertjancap. Het is de diepste dip, gemeten over 12 maanden dus, sinds december 2018. Toen was er overigens sprake van een dip van 84%, de bodem van de toenmalige bearmarkt.

bron: Geertjancap

Uit on-chaincijfers blijkt dat momenteel ~41% van de beetjes bitcoin op een verlies staat, omgerekend 7,7 miljoen bitcoin. Rekenen we de dip van de afgelopen nacht mee, dan zal dit aantal in werkelijkheid nog wat hoger liggen zelfs.

De laatste keer dat een dergelijk groot deel van de markt virtueel rode cijfers schreef, is ruim 2 jaar geleden. Vlak na Black Thursday in maart 2020, toen de koers naar ~$3.500 dipte.

En zodra mensen verlies gaan lijden, is de kans groter dan men met verlies gaat kopen.

bron: OnChainCollege

Dat er dan veel angst in de markt sluipt, is geen onlogische uitkomst. Dalingen leiden tot angst onder de marktparticipanten. Een slechte raadgever doorgaans. Een score van '18' op de Fear & Greed Index is zeer laag te noemen.

Bitcoin koers zakt verder, 10% verlies in één week
bron: Fear & Greed Index

Futuresmarkt

Een ander gevolg is dat er flink verlies geleden wordt op de futuresmarkt. De afgelopen 24 uur heeft de gehele cryptomarkt ~273 miljoen dollar verloren met futures. Dit zijn handelaren in de korte termijn termijncontracten waarmee ze speculeren op de koers.

Gok je op een hogere koers maar gaat deze contrair zakken, dan verlies je geld. In de huidige markt is het onderpand van deze contracten dollars en niet bitcoin.

Dat leidt uiteindelijk tot minder volatiliteit omdat bij verlies de onderliggende dollars op iemands account worden weggeschreven en niet de onderliggende bitcoin (wat bijvoorbeeld bij een beurs als BitMEX de standaardregel was). Dat heeft de koersschommelingen op de markt juist verminderd.

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwskoers

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...