Bitcoin krijgt mogelijk bijzondere status in Tokio: 0% belasting

Bitcoin krijgt mogelijk bijzondere status in Tokio: 0% belasting

Bitcoin (BTC) is inmiddels doorgedrongen tot alle politieke lagen in de wereld. In Tokio pleit een regeringspartij voor een opmerkelijke stap: ze willen 0% belasting op BTC in hun stad.

Het gaat om leden van de Tomin First no Kai. Met hun voorstel hopen ze een nieuwe stap te zetten voor de toekomst van Tokio. De regio moet een grote financiële hub worden. En daar hoort een positieve strategie voor bitcoin bij.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin als miljardenindustrie

Bitcoin is inmiddels uitgegroeid tot een ecosysteem met verschillende miljardenindustrieën. Er wordt veel gebouwd en bedrijven schieten wereldwijd als paddenstoelen uit de grond.

Volgens Yu Ito, een Japanse politicus, speelt Tokio een steeds kleinere rol in de financiële wereld. Ito noemt het aantal financiële dienstverleners in Tokio als een belangrijke graadmeter voor de toekomst.

Momenteel heb je als bitcoiner in Tokio niet de beste omgeving als je kijkt naar bijvoorbeeld belastingen. Net als in veel andere landen heb je te maken met vermogenswinstbelasting. Ito: ''Bitcoin is van origine een valuta, daarom kan het niet makkelijk gebruikt worden tenzij de belasting 0% is.''

De voorgestelde stappen zijn ambitieus: er moet een duidelijke aanpak komen voor het beleid rondom BTC. Tokio moet een speciale zone worden waar bitcoin belastingvrij kan worden gebruikt.

Op dit moment zijn dit voorlopig slechts ideeën, er is lijkt nog geen officieel plan in werking. Het laat wel zien dat bitcoin ook in de (lokale) politiek een rol speelt, ook in de hoofdstad van Japan.

Concurreren met bitcoin

Landen, provincies en zelfs (grote) steden concurreren om verschillende niches binnen het ecosysteem van bitcoin. In Zwitserland kun je bijvoorbeeld als Nederlander online bitcoin kopen zonder je paspoort te laten zien. Terwijl landen als Iran, China maar ook Canada en de Verenigde Staten op het gebied van mining stappen zitten.

In Amerika vindt er zelfs concurrentie plaats tussen staten en steden. In de staat Texas ontstaat een grote groep bitcoin miners, terwijl de burgemeester van Miami praat over sparen in bitcoin.

Bitcoin is in de kern een grenzeloze asset, een soort geld die je overal ter wereld mee naartoe kunt nemen en gebruiken. Als bitcoin de groei doorzet en langzaam maar zeker onderdeel wordt van de wereldpolitiek dan gaan we dit nog veel meer zien.

Regeringen en lokale bestuurders behandelen bitcoin allemaal op hun eigen manier. Wanneer je bepaalde garanties en/of motivaties biedt dan trek je daarmee een groep bitcoiners aan.

Een regio als Tokio (of bijvoorbeeld Amsterdam) kan zich richten op financiële dienstverleners, van oudsher zijn dit steden waar bepaalde bedrijven graag zitten. Als je bitcoin bedrijven naar je stad wil trekken moet je interessanter zijn dan andere mooie locaties.

Belasting

Ook in Nederland moet je belasting betalen over bitcoin. Voor de aangifte van 2020 gaat de Belastingdienst uit van de waarde van je vermogen op de peildatum 1 januari 2020.

Via de website van Coinmarketcap is terug te zien welke waarde je bitcoin of andere cryptovaluta op die datum had.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin Japan

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan