Bitcoin Legal Defense Fund steunt 13 ontwikkelaars in strijd tegen Craig Wright

Het Bitcoin Legal Defense Fund gaat 13 Bitcoin Core-ontwikkelaars steunen. Ze worden aangeklaagd door Satoshi-wannabe Craig Wright. De ontwikkelingen kunnen mogelijk grote gevolgen hebben voor de toekomst van bitcoin en de ontwikkeling van open-source software.

Rechtszaken

Het Bitcoin Legal Defense Fund is een non-profitorganisatie die door Jack Dorsey, Alex Morcos en Martin White is opgericht. Ze gaan nu helpen in een zaak van Craig Wright.

Elf van de ontwikkelaars die door het fonds worden ondersteund, zullen op 26 april hun verdediging indienen. Het gaat om de zaak genaamd Tulip Trading Limited v. Bitcoin Association For BSV & Others. Hierin worden de ontwikkelaars genoemd omdat zij hebben bijgedragen aan een vermeende hack in februari 2020.

Door de hack zou Wright 111.000 bitcoin hebben verloren. In februari 2021 heeft Tulip Trading een “Letter Before Action” uitgegeven waarin het haar voornemen aankondigde om juridische stappen te ondernemen tegen een aantal developers om de vermeend verloren geld terug te krijgen.

Mocht de Britse rechtbank in het voordeel van Tulip Trading beslissen, dan zouden open-source ontwikkelaars kunnen worden beschouwd als ‘voogden’ van gebruikers van software die ze hebben gemaakt. Zelfs in projecten zonder formele plichten zouden ontwikkelaars dan wel risico’s lopen. Dit is voor bitcoin maar ook voor de brede open source community een belangrijk thema.

Commentaar

Essentieel is dat de ontwikkelaars zich goed kunnen verdedigen. Het Bitcoin Legal Defense Fund wil hier een financieel steentje aan bijdragen.

Alex Morcos, de medeoprichter van Chaincode Labs en het Bitcoin Legal Defense Fund, vertelt:

“De Tulip Trading-zaak bedreigt niet alleen de MIT-licentie, maar ook het idee van vrijheid van meningsuiting.”

Naast de zaak tegen deze 11 ontwikkelaars, heeft Craig Wright ook de aanval geopend op bitcoin ontwikkelaars omdat hij claimt de rechten over de whitepaper en de blockchain te hebben.

Als Wright erin slaag gelijk te krijgen in de ogen van de wet, zou hij juridisch de controle over bitcoin kunnen krijgen. Ondanks dat dit natuurlijk niet het geval is en bitcoin decentraal en gedistribueerd is, zou deze conclusie erg schadelijk zijn voor het imago van bitcoin.

Jess Jonas, de Chief Legal Officer van het Bitcoin Legal Defense Fund, vervolgt:

“Wij geloven dat het een zogenoemde frivole rechtszaak is, maar we moeten ons er nog steeds krachtig tegen verzetten… vechten voor het recht van ontwikkelaars om gratis en open-source software te maken zonder angst van juridische vergelding.”

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Download onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!