BitMEX: Bitcoin Lightning Nodes claimen 2.22 BTC om ‘dieven’ af te schrikken

289 totale weergaven

Nodes op het Bitcoin (BTC) Lightning Network hebben 2.22 BTC geclaimd in zogenaamde 'justice transactions' om zo potentiële dieven af te schrikken. Dat blijt uit onderzoek van BitMEX Research.

Zogenaamde justice transactions is een manier om nodes te ontmoedigen om een poging te doen om bitcoin te stelen op het netwerk.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

[penci_blockquote style="style-3" align="none" author="BitMEX"]Als een dief probeert fondsen te stelen dan is het by design zo dat hij al zijn bitcoin verliest. Niet alleen het geld dat hij wil stelen, maar hij verliest ook de bitcoin in zijn eigen kanalen.[/penci_blockquote]

Een heftige straf. En die is vooral bedoeld om mensen af te schrikken.

Dieven

De onderzoekers van BitMEX zeggen 241 van deze 'straffen' te hebben ontdekt op het netwerk sinds december 2017. Daarbij vermelden zij wel dat er misschien wat foutjes in de cijfers zitten. Dus erg betrouwbaar is het niet. Er zijn betere en nauwkeurige tools voor, maar die kosten meer tijd om te gebruiken.

In oktober 2018 bereikte de justice transactions een hoogtepunt: er werden toen meer dan 60 potentiële dieven gestraft.

Bitcoin geclaimd door 'eerlijke' nodes. Bron: BitMEX

BitMEX: Bitcoin Lightning Nodes claimen 2.22 BTC om 'dieven' af te schrikken

Het onderzoek geeft aan dat ongeveer 0.7% van de actieve kanalen betrokken zijn geweest bij deze justice transacties. De onderzoekers van BitMEX concluderen dat dit systeem een degelijke manier is om grootschalige en systematische diefstallen te voorkomen in de toekomst.

Er is immers veel te verliezen en weinig te winnen voor eventuele kwaadwillenden.

Veiligheid op het Lightning Network

Het Lightning Network (LN) is een nieuwe laag bovenop bitcoin. Het doel van het protocol: een netwerk bouwen om peer to peer transacties te doen zonder de onderlaag van bitcoin te belasten. LN is vooral bedoeld vooral voor snelle (kleine) transacties.

Op dit moment bevindt het netwerk zich nog in een experimentele fase. Daar horen problemen als 'dieven' bij. Eerder dit jaar weren zogenaamde watchtowers geïntroduceerd op het netwerk. Dit stukje software geeft een node de mogelijkheid verder te 'kijken' dan normaal.

Het Lightning Network is veel belovend, maar tegelijkertijd staat het nog in de kinderschoenen. Het doel is duidelijk, maar de weg naar dat doel is nog lang. Ontwikkelaars benadrukken vaak dat je op het netwerk van Lightning alleen mee moet doen als je weet wat je doet.

Het is nog lang geen plug-and-play toepassing voor iedereen, maar er wordt dus druk gebouwd en geëxperimenteerd. Je kunt met enkele Satoshi's al meedoen aan het experiment.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...