443.000 bitcointransacties staan in de wacht, wat is er aan de hand?

Het is druk op het bitcoinnetwerk, wat een aantal gevolgen heeft voor het doen van een bitcointransactie. Bitcoin maximalisten proberen de angst voor een mogelijke denial-of-service (DoS) aanval weg te nemen.

Druk op het netwerk

Wat is er aan de hand? Een DoS-aanval is een poging om een netwerk of een website te verstoren door het te overspoelen met een vloed aan verzoeken en berichten. Door een plotselinge piek in de transactiekosten en het aantal onbevestigde transacties op het bitcoinnetwerk zijn er zorgen over een aanval op het netwerk. Bitcoin experts zijn er als de kippen bij om die zorgen weg te nemen.

Op moment van schrijven zijn de gemiddelde kosten voor een transactie 19,20 dollar, oftewel 0,00068 BTC, volgens BitInfoCharts. Een blik op database mempool.space zegt voldoende: er is een achterstand van ruim 443.000 transacties en zelfs transactiekosten boven de 21 dollar. Doordat het netwerk verstopt is, nemen ook de kosten per transactie toe.

443.000 bitcointransacties staan in de wacht, wat is er aan de hand?

De opstopping heeft er zelfs toe geleid dat bepaalde transacties veel meer opbrengen. De beloning voor dit blok (788695) waren 6.76 bitcoin aan transactiefees, bovenop de gebruikelijke 6.25 bitcoin aan blocksubsidie. Dat is sinds het hypejaar 2017 niet meer gebeurd. Het is logisch gevolg van een enorme vraag naar blokruimte, dat kan de beloning afwijken.

Inmiddels lijkt de piekbelasting wat minder te worden en er is sprake van wat afkoeling.

Ordinals

De toename van de activiteit en de vraag naar blokruimte wordt toegeschreven aan de stijging van de Ordinals inscripties. Volgens on-chainanalisten gebruikte op 7 mei een totaal van 75% van de bitcoin on-chain transacties Taproot, wat resulteerde in een recordhoogte.

443.000 bitcointransacties staan in de wacht, wat is er aan de hand?

Volgens sommigen op Cryptowitter is de recente congestie het gevolg was van een DoS (denial of service) aanval op het bitcoinnetwerk.

Bitcoinanalisten wijzen er echter snel op dat het te wijten was aan de vraag en niet aan een vooropgezette aanval. Dit zegt de anonieme “0xfoobar” aan zijn 130.000 volgers:

Het heeft ook gevolgen voor de markt. Marktleider Binance moest twee keer in de afgelopen 12 uur de opnames op zijn netwerk stilleggen. De komende week moet de grootste achterstand echter weggewerkt zijn.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...