Bitcoin minen weer iets gemakkelijker geworden

De moeilijkheid om het volgende bitcoin block te minen, is met 0,35% gedaald. Het is tweede achtereenvolgende daling van de zogenaamde moeilijkheidsgraad (difficulty rate).

Bitcoin mining moeilijkheidsgraad

Op 3 maart daalde deze met 1,5% en donderdag 17 maart met 0,35% dus.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Elke 2016 blocks (~2 weken) wordt de moeilijkheid automatisch aangepast door de rekenkracht van het bitcoin netwerk. Deze ingebakken aanpassing in het protocol is bedoeld om gemiddeld elke tien minuten een nieuw block te vinden door miners.

De geschatte rekenkracht van het bitcoin netwerk is gedaald van het record in februari van 248 exahash/seconde (EH/s) naar 216 EH/s op 17 maart. Dat blijkt uit data van Glassnode.

Bitcoin minen weer iets gemakkelijker geworden
bron: Glassnode/Coindesk

In een artikel van Coindesk worden verklaringen gezocht voor de (minieme) daling. Ze citeren onder meer Whitt Gibbs, CEO van Compass Mining.

‘Deze lichte daling is te verklaren doordat miners hun onrendabele ASIC-machines van het netwerk loskoppelen. De reden daarvoor zijn de stijgende energieprijzen wereldwijd’.

Door het huidige Rusland-Oekraïne conflict is een deel van de energieproductie van de rest van de wereld afgesneden.

Ook de recente ontwikkeling in Kazachstan, waarbij ruim 100 mining farms zijn gesloten vanwege de illegale stroomaftrap, helpt niet mee.

Jaran Mellerud, onderzoeker bij Arcane Research in Oslo licht toe:

‘Mijn gok is dat Kazachse mijnwerkers offline gaan vanwege een elektriciteitstekort en het hardhandige overheidsoptreden tegen illegale mining’.

Moeten we ons nu zorgen maken over het veiligheidsbudget van het bitcoin netwerk? Nee, de trend van het computerkracht is nog steeds stijgende ondanks de de tussentijdse dalingen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens
langs in onze Telegram chat, en download
ook vooral onze Android
Nieuws app

of iOS Nieuws
app
!

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...