Ruim 100 bitcoin mining farms sluiten deuren in Kazachstan na optreden toezichthouder

De financiële waakhond van Kazachstan heeft ervoor gezorgd dat er ruim 100 bitcoin miners hun activiteiten hebben gestopt. Tegelijkertijd benadrukt deze Financial Monitoring Agency de noodzaak om de sector te reguleren.

Mining in Kazachstan

Na het miningverbod in China, vonden veel miningbedrijven hun heil in Kazachstan. Het loopt daar echter de spuitgaten uit. Daarom wil men de energiekosten voor miners met 300% verhogen. Maar dat is nog niet alles.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De Republiek maakt bekend dat er 55 illegale miners zijn die “hun activiteiten vrijwillig stopzetten”. Het is een gevolg van een campagne van de toezichthouder, waarin ze duidelijk maken dat ze de regels gaan handhaven. Daarnaast zijn er ook nog eens 51 mining farms “beëindigd”, wat doet lijken dat dit tegen wil en dank in ging.

De handhavingsoperatie was gericht op illegale miners die het energienetwerk van het land in gevaar brachten. Het overheidsbureau roept te midden van deze maatregelen op om een duidelijk kader te maken om de bitcoin mining-industrie te reguleren.

Een miningfarm is “illegaal” beschouwd als de toezichthouder niet op de hoogte was gebracht van de activiteiten. Uiteraard is het ook illegaal als men elektriciteit aftapte, of belastingen en douane-kosten omzeilden.

Miljoenen “buit”

De overheid heeft 67.000 rigs in beslag genomen ter waarde van $190 miljoen. Het zou ook gaan om in totaal 25 strafzaken. Het dagelijks elektriciteitsgebruik in het land zou in één klap met 600 MW gedaald zijn.

Naar verluidt was de 17e rijkste persoon van het land ook betrokken bij een van de opgedoekte faciliteiten. Het zou gaan om de voormalig voorzitter van het staatsgasbedrijf Qazaqgaz. Ook werkte hij ooit als hoofd van nationale politie bij de afdeling die verantwoordelijk was voor drugscriminaliteit.

Begin dit jaar zat Kazachstan tijdelijk zonder internet, toen er rellen ontstonden in enkele steden en de overheid de stekker uit het net haalde. De impact op de rekenkracht van het bitcoinnetwerk was direct zichtbaar. Destijds zat ~18% van de hashrate in het West-Aziatische land.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsminer