Bitcoin miner Greenidge Generation in grote financiële problemen

Het bitcoin mining bedrijf Greenidge Generation (GREE) heeft overeenstemming bereikt met NYDIG voor de herstructurering van een lening van 74,7 miljoen dollar. Dat betekent overigens niet dat een faillissement van GREE compleet van tafel is.

“Cashburn is onhoudbaar”

Ondanks de helpende hand van NYDIG is de hoeveelheid cash die er op dagelijkse basis doorheen gaat bij Greenidge Generation niet te managen. Het bestuur van GREE sluit niet uit dat het op korte termijn een vrijwillige faillissementsprocedure moet starten.

Als de deal met NYDIG doorgaat, dan is er voor Greenidge nog steeds 20 miljoen dollar nodig om een faillissement te voorkomen. Voor de huidige deal neemt NYDIG 2,8 exahash per seconde aan hashing power over van de geplaagde miner.

Daar staat tegenover dat er 57 tot 68 miljoen dollar aan schuld wegvalt. Dat betekent dat er onder de streep nog 1,2 exahash per seconde aan hashing power overblijft voor Greenidge Generation. Het opvallende aan het verhaal is dat Greenidge de machines van NYDIG blijft hosten, waardoor ze effectief gezien hun business model veranderen.

Waar ze eerst een bedrijf waren dat zelf het minen op zich nam, zijn ze nu een soort hosting-partij geworden. Dat is dan weer een business model wat zich in 2022 als een niet heel rendabele strategie bewees.

Nog twee maanden aan cash

Als Greenidge er niet in slaagt om op korte termijn nieuw kapitaal op te halen, dan is het waarschijnlijk binnen twee maanden klaar. Wat dat betreft lijkt het een behoorlijk risicovolle zet van NYDIG om met het bedrijf in zee te gaan. Tenzij een faillissement betekent dat zij de machines mogen overnemen.

Gedurende de maanden oktober en november brandde Greenidge door 8 miljoen dollar per maand aan cash heen. Van die 8 miljoen dollar ging er 5,5 miljoen dollar per maand naar de schuldbetalingen aan NYDIG. Voor december verwacht het bedrijf op dezelfde manier door zijn cash te branden.

Op het moment van schrijven heeft het nog 22 miljoen dollar aan cash op de balans staan, maar dat kan er dus snel doorheen zijn. Wat dat betreft moet het bestuur heel goed nadenken of het een slimme zet is om de bedrijfsvoering door te zetten, als er geen uitzicht op verbetering is.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....