‘Bitcoin miners geen hodlers meer’

Er breekt een nieuwe tijd aan voor bitcoin miner. De recente koersstijgingen nodigt partijen uit om kleine delen bitcoin te liquideren. Niet in de laatste plaats om overeind te blijven. Veel bitcoin miners zijn niet langer in staat of bereid om al hun gedolven bitcoin voor onbepaalde tijd vast te houden, omdat een prijsdaling van invloed is op hun winstmarges.

Hut 8 gaf bijvoorbeeld aan dat zij direct hun opbrengsten verkochten. In het persbericht worden de cijfers duidelijk: ze verdienen zo’n 5,6 BTC per dag. In januari ontvingen ze 188 bitcoin, die werden allemaal verkocht in februari. Het is een voorbeeld van een veranderende situatie. Tot voorheen had Hut 8 de strategie om bitcoin te sparen. Maar financiering en andere geldlijnen vinden wordt steeds moeilijker. Mede door de hoge rente en het negatieve sentiment rondom miners.

Hut 8 verkocht geen bitcoin sinds januari 2021. Eind februari hadden ze na de verkoop nog 9.242 BTC over. Marathon Digital Holdings verkocht in januari voor het eerst bitcoin en had eind februari nog 11.392 BTC in reserve. Het gaat niet over marktbepalende hoeveelheden. Wel is het een opmerkelijke trend.

Bitcoin miners hebben twee dingen nodig: energie en hardware. Energie wordt duurder, hardware niet per definitie.

Miners vinden het over het algemeen moeilijk om geld op te halen voor hun activiteiten, inclusief kapitaal op openbare markten. De pitch is namelijk niet zo sterk in tijden van grote dalingen voor bitcoin en hoge rentes. De winstmarges zijn krap en de concurrentie is groot.

Het vasthouden van een reserve van Bitcoin die miners produceren kan erg duur zijn. De bedrijven moesten verkopen wat ze hebben gedolven om operaties en groei te financieren.

De meeste miners verkopen nu BTC om hun dagelijkse operationele kosten te betalen. De verkoop van bitcoinreserves was bijzonder sterk in juni 2022, toen miners 14.200 bitcoins verkochten. Sindsdien verkopen miners ongeveer twee keer zoveel bitcoins per maand als tussen januari en mei 2022. Timing is alles bij het verkopen van bitcoin, zoals gebleken is bij het grote verkoop van Core Scientific in juni 2022. Zij hadden $144 miljoen meer kunnen verdienen als ze in januari waren begonnen met verkopen.

De langetermijnstrategie van minen en simpelweg hodlen is voor grote miners momenteel lastig.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...