PlanB: ‘Bitcoin hard op weg om CO2-negatief te worden’

Een grote kritiek op bitcoin is dat het mining-proces gigantisch veel energie verbruikt en dat de digitale munt daarom slecht zou zijn voor het klimaat. Daniel Batten is een ondernemer die al jaren investeert in klimaat-technologie en is het helemaal niet met die conclusie eens. Sterker nog, volgens Batten duurt het niet lang meer voordat bitcoin CO2-negatief is en dus klimaatpositief. Wat is er aan de hand?

Bitcoin minen met onbruikbaar gas

Op het moment van schrijven draait het Bitcoin netwerk volgens Daniel Batten voor 168 MW aan stroom op CO2-negatieve bronnen. Dat wil zeggen dat het netwerk voor die hoeveelheid aan energie draait op energie die, mocht bitcoin er niet geweest zijn, voor een grotere uitstoot had gezorgd.

De focus hierbij ligt op dit moment op gas dat normaal gesproken afgefakkeld zou worden. Bij het boren naar olie komt vaak gas vrij, dat onbruikbaar is omdat de juiste infrastructuur voor het vervoeren ervan niet altijd aanwezig is. Daarvoor zijn pijpleidingen nodig.

Als die infrastructuur er niet ligt en het niet economisch is om die aan te leggen, dan kiezen producenten ervoor om het af te fakkelen. Dit betekent dat ze het simpelweg verbranden, wat dan de meest klimaatvriendelijke manier is om het gas op te ruim.

Daar komt echter alsnog een hoop CO2 bij vrij. Bitcoin mining is een oplossing, omdat je dat aan de bron kunt doen. Hier is geen netwerk van pijpleidingen voor nodig, omdat je de machines ter plekke kunt aansluiten. Dit proces zorgt voor een lagere CO2-uitstoot, waardoor bitcoin mining een alternatief is dat een klimaatpositief effect heeft op dit proces.

Klimaatneutraal in december 2024

Als deze manier van minen op de huidige voet doorgroeit, dan zou bitcoin in december 2024 weleens klimaatneutraal kunnen zijn. Over de afgelopen 16 maanden is er voor 132,5 MW aan afgefakkeld gas bijgekomen voor het bitcoin netwerk. Dit vertegenwoordigt een groei van 8,3 MW per maand.

Batten verwacht dat de groei iets terugvalt met 6,8 MW per maand. Op basis van die meer voorzichtige schatting van de groei zou bitcoin in het vierde kwartaal van 2024 klimaatneutraal worden. Daar blijft het echter niet bij, want als de groei vervolgens doorzet wordt bitcoin klimaatpositief en draagt het dus positief bij aan klimaatverandering.

PlanB: 'Bitcoin hard op weg om CO2-negatief te worden'

Dat is natuurlijk iets wat ook de Nederlandse analist PlanB als muziek in de oren klinkt. "Bitcoin is alweer 7 procent verder in het bereiken van de status van een klimaatpositieve technologie, iets wat fiatgeld of de traditionele financiële wereld nooit kan bereiken. Als 25 procent van het bitcoin netwerk draait op afgefakkeld gas, dan wordt het emissie-negatief. Onthoud dit als je weer negatieve verhalen over bitcoin en het klimaat leest", aldus een gepassioneerde PlanB.

Daarbij komt natuurlijk de halving eraan en dat stemt de analist ook meer dan optimistisch over de komende maanden. Eerder sprak hij al over de start van een nieuwe bullmarkt en daar zou hij zomaar eens gelijk in kunnen krijgen als de koers zich op de huidige voet blijft doorontwikkelen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....