Bitcoin miners haalden $184 miljoen aan transactiekosten op in Q2 2023

Bitcoin miners zijn erin geslaagd om in het tweede kwartaal van 2023 voor het gigantische bedrag van 184 miljoen dollar aan transactiekosten op te halen. Dat bedrag is al groter dan het totaal wat de miners in 2022 aan transactiekosten wisten op te halen. Verder markeert het bedrag van 184 miljoen dollar een stijging van 270 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023 en schiet het getal voor het eerst sinds het tweede kwartaal van 2021 weer over de 100 miljoen dollar heen.

Bitcoin miners haalden $184 miljoen aan transactiekosten op in Q2 2023
Omzet transactiekosten bitcoin miners. Bron: Coin Metrics

BRC-20 tokenstandaard

Volgens Coin Metrics is de stijging vrijwel volledig te verklaren door de opkomst van de BRC-20 tokenstandaard, die in maart 2023 lanceerde. Deze tokenstandaard maakt het mogelijk om tokens te lanceren op de blockchain van bitcoin op basis van Ordinals inscripties.

"De tokenstandaard maakt experimentele nieuwe gebruiksvormen voor bitcoin mogelijk en versnelt de push om bitcoin te schalen met het Lightning Network", aldus Coin Metrics.

Het is belangrijk om te vermelden dat de 184 miljoen dollar aan transactiekosten die de miners ophaalden slechts 7,7 procent van de totale omzet van 2,4 miljard dollar van de industrie markeerde in het tweede kwartaal van 2023.

De rest van de omzet was afkomstig van de blokbeloning, die nog altijd op 6,25 bitcoin ligt. Voor april 2024 staat de volgende Bitcoin Halving op het programma, waarna de bloksubsidie halveert naar 3,125 bitcoin.

Lagere energieprijzen

Behalve de gestegen omzet als gevolg van de transactiekosten, was er nog meer goed nieuws voor bitcoin miners. Wat dacht je bijvoorbeeld van de dalende energieprijzen in de Verenigde Staten, waar nog altijd het gros van de mining-industrie gehuisvest is.

Dat neemt niet weg dat de concurrentie in het mining-landschap moordend is, getuige de vrijwel continue stijging van de hashrate binnen het netwerk.

"De concurrentiestrijd is harder dan ooit en de hashrate van bitcoin bereikte een nieuwe all-time high van 375 EH/s tijdens het laatste kwartaal [...] Verder zien we dat de efficiëntie van het netwerk toeneemt door de adoptie van moderne ASICs als de S19 XP", zo schrijft Coin Metrics.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....