Rusland als nieuwe hotspot voor bitcoin mining?

425 totale weergaven

Bitcoin is een decentrale asset en dat betekent dat iedereen op dezelfde manier toegang heeft tot het netwerk. Rusland heeft als gevolg van de oorlog in Oekraïne wat problemen op geopolitiek vlak en is duidelijk op zoek naar alternatieve manieren om hun vermogen te beschermen en de beschikbare energiebronnen in kapitaal om te zetten.

Volgens Nikita Zuborev, een Russische analist bij het lokale BestChange, is Rusland een ideale kandidaat voor bitcoin mining.

Waarom Rusland?

"Er zijn veel voordelen voor bitcoin miners in Rusland, waaronder lage energietarieven. Zelfs in Centraal Rusland zijn de prijzen competitief in vergelijking met de rest van de wereld. Maar als we het hebben over regionen met lage tarieven [...] dan zijn de voordelen nog veel groter", aldus Zuborev.

Verder voegt Zuborev toe dat sommige regionen een surplus aan energie produceren, wat aan de miners beschikbaar gesteld kan worden tegen gunstige tarieven.

Het is lastig om energie op te slaan en bitcoin mining zou een manier kunnen zijn om die energie toch nog op economische wijze in te zetten.

Daarnaast is de nabijheid van China, zowel fysiek als relationeel een plus voor Rusland, omdat de Chinezen een "absolute leider" zijn op het gebied van de productie van apparatuur voor bitcoin mining.

5 procent van de hashrate

Op dit moment is Rusland volgens het Cambridge Centre for Alternative Finance Bitcoin Electricity Consumption Index (januari 2022) verantwoordelijk voor ongeveer 5 procent van de totale hashrate in het bitcoin netwerk.

Dat klinkt misschien niet als veel, maar je moet ook bedenken dat we juist de laatste maanden veel horen over de interesse van Rusland in bitcoin mining.

Wat dat betreft kan dat snel omslaan. Zeker als Rusland er wetgeving doorheen krijgt die het gunstiger maakt voor bedrijven om zich in die industrie te vestigen.

Kan het jaar 2023 het jaar worden waarin de focus van de industrie zich verplaatst van de Verenigde Staten naar landen als Rusland en China? Daar is op dit moment zeker een goed argument voor op tafel te leggen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....