Bitcoin miners vinden nieuw thuis na Chinese heksenjacht

Enkele maanden geleden werd de bitcoin mining industrie opgeschrikt door een oorlogsverklaring van China. Van de ene op de andere dag kregen energieleveranciers te horen dat er een verbod op het verstrekken van energie aan bitcoin miners ingesteld zou worden.

Het zou de laatste klap zijn voor een industrie die het in China al langer zwaar had. Hoog tijd voor een groot deel van het netwerk om een nieuw thuis te vinden. Dat lijkt aardig te lukken, want de hash rate stijgt weer rustig naar het niveau van weleer.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Verenigde Staten populair onder de miners

Waar China voorheen verantwoordelijk was voor 75 procent van de rekenkracht in het netwerk, is daar inmiddels al lang geen sprake meer van. In het verleden werd dit nogal eens aangedragen als argument tegen bitcoin. Het feit dat China zo ‘machtig’ was binnen het netwerk is voor veel journalisten reden geweest om bitcoin af te schrijven.

Nu bleek uit onderzoek van het Cambridge Centre for Alternative Finance al dat China in de periode van september 2019 tot april 2021 een minder populaire bestemming is geworden voor miners. Het nieuwe overheidsbeleid van de Oosterse wereldmacht heeft die trend nog maar eens in een stroomversnelling gebracht.

Het vestigingsklimaat in China werd al minder gunstig en is na het beginnen van de klopjacht in mei van dit jaar alleen maar slechter geworden. Hoe anders dat is in de Verenigde Staten blijkt wel uit de cijfers. Inmiddels is 16,8 procent van de rekenkracht in het netwerk afkomstig uit Amerika.

Wat vooral interessant is aan de Verenigde Staten is dat het land over enkele van de goedkoopste energiebronnen ter wereld beschikt, waarvan de meeste ook nog duurzaam zijn. Behalve de Verenigde Staten is ook Kazachstan een populaire nieuwe bestemming voor miners. Dat land is inmiddels verantwoordelijk voor 8,6 procent van de rekenkracht in het netwerk.

Miners zitten niet stil en zullen zeker niet verdwijnen

Minder dan 6 maanden na het algehele Chinese verbod op mining staat de industrie er beter voor dan ooit. Dit is de kracht van het Bitcoin netwerk. Participanten vinden altijd wel een manier om zich op het netwerk aan te sluiten en dat maakt Bitcoin tot een beest dat vrijwel onmogelijk te verslaan is.

De hash rate loopt weer richting het niveau van weleer en de Chinese miners zijn niet verdwenen, maar hebben enkel een nieuw onderkomen moeten vinden. De mining industrie bevindt zich momenteel in een fase van transformatie.

Waar er voorheen sprake was van concentratie binnen enkele jurisdicties en voornamelijk China, lijkt er nu sprake te zijn van een meer divers pallet van locaties. Behalve de Verenigde Staten en Kazachstan, heeft ook Rusland met 6,5 procent een behoorlijk aandeel in het netwerk.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....