Bitcoin miners zien omzet flink dalen

Bitcoin miners komen in de problemen door recente grote koersdalingen. Volgens analist Dylan LeClair wordt de marge voor miners wel erg klein.

De grootste constante kostenpost voor een miner is de energierekening. Die rekeningen moeten wel betaald worden. Het vinden van bitcoin is moeilijker dan ooit, maar de prijs staat zoals bekend lang niet op een recordhoogte in dollartermen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een van de belangrijkste aspecten van bitcoin is het proof-of-work mechanisme. Dit zorgt ervoor dat niemand zomaar extra gratis bitcoin kan claimen.

Er moet namelijk wel gewerkt worden voor de buit. Het delven van bitcoin is een miljardenindustrie die bestaat uit partijen die grotendeels speciale hardware constant laten werken om een nieuw block te vinden. In dit block zit een beloning voor de gelukkige winnaar.

Om je kans te vergroten wil je zoveel mogelijk pogingen doen om zo je kans op het 'lot uit de loterij' vergroten. En daar is computerkracht voor nodig. Computers hebben energie nodig om dit werk te verzetten.

In onderstaande grafiek zie je de daling van mining omzet per terahash. De lage koers zorgt voor steeds kleinere winstmarges voor miners.

Moeilijker of makkelijker?

Het protocol van bitcoin is hier overigens gewoon op voorbereid. De moeilijkheid wordt elke 2016 blocks (~2 weken) aangepast. Deze 'difficulty adjustment' zorgt er ook voor dat er niemand ineens snel een hele hoop bitcoin kan minen.

Is er meer computerkracht bezig met het minen van BTC? Dan wordt het moeilijker. Gaat het minder en wordt hardware uitgeschakeld? Dan gaat de moeilijkheid omlaag. Het ligt in de lijn der verwachting dat een (klein) deel van de miners voorlopig stopt.

Dit principe is de hartslag van bitcoin . Elke ~10 minuten één block met daarin een beloning in BTC en het recht om transacties in het block te stoppen. Als er méér rekenkracht is, vinden de miners deze blocken in een hoger tempo. Als er minder rekenkracht is, vinden de miners deze blocken minder snel.

Overbleven miners kunnen profiteren van de mindere concurrentie. Tegelijkertijd heeft iedereen industrie last van de dalende koersen.

Bitcoin komt niet in gevaar door het stoppen van miners. Het zijn vooral de bedrijven en individuen die hun marges en daarmee winstgevendheid verliezen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...