Wat is Bitcoin minen? Een simpele uitleg over de strijd om nieuwe BTC

Wat is Bitcoin minen? Een simpele uitleg over de strijd om nieuwe BTC

Bitcoin minen is inmiddels een begrip in de wereld van bitcoin. Bedrijven investeren én verdienen miljoenen in deze industrie. Maar wat betekent bitcoin minen eigenlijk? Een uitleg over de constante strijd voor het volgende block.

Even vooraf: het minen van bitcoin heeft niets te maken met het delven van grondstoffen. Er komen geen donkere mijnen of pikhouwelen bij kijken. Toch gaat de vergelijking met het delven van bijvoorbeeld goud hier wel op.

Ga aan de slag bij Bitvavo en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 

Er moet namelijk wel gewerkt worden voor de buit. Het delven van bitcoin is een miljardenindustrie die bestaat uit partijen die grotendeels speciale hardware constant laten werken om een nieuw block te vinden. In dit block zit een beloning voor de gelukkige winnaar.

Om je kans te vergroten wil je zoveel mogelijk pogingen doen om zo je kans op het 'lot uit de loterij' vergroten. En daar is computerkracht voor nodig. Computers hebben energie nodig om dit werk te verzetten.

Bijdragen aan het netwerk

In principe zijn de grootste miners momenteel vooral bezig met geld verdienen. Je investeert (in de regel) geen miljoenen in een onderneming omdat je bitcoin zo'n leuk idee vindt. Er is een constante strijd gaande tussen miners om efficiënter en daardoor beter te minen.

Er is voor deze partijen dus een financiële motivatie om bij te dragen aan het netwerk. En daarmee komen we bij een belangrijk punt: doordat het aantrekkelijk is om bitcoin te minen, wordt het netwerk veiliger.

Wanneer er meer computerkracht bezig is met de strijd om nieuwe bitcoin wordt bijvoorbeeld de kans op een '51%-aanval' kleiner. Bij een 51% aanval probeert een partij (of meerdere partijen) het merendeel van het netwerk in handen te krijgen.

Het netwerk van miners is inmiddels zo groot dat het nagenoeg onmogelijk is om op deze manier roet in het eten te gooien bij bitcoin. Een mooie bijkomstigheid: wanneer er meer computerkracht meedoet op het netwerk, wordt het vinden van een block ook moeilijker.

Bitcoin minen is, als je het plat slaat, niets meer dan het omzetten van energie in (een kans op) bitcoin. Dat is interessant voor partijen die goedkope energie hebben of goede hardware hebben. En als het kan het liefst allebei.

Transacties verwerken

Naast een beloning in de vorm van nieuwe bitcoin krijgen miners bij het vinden van een block ook de mogelijkheid om bitcoin transacties te verwerken.

Normaal gesproken pakken miners de beste betaalde transacties. Een miner stopt transacties uit de wachtrij , ook wel de mempool genoemd, in hun gevonden block. Daarmee verwerkt een miner een aantal transacties, de transactiekosten zijn voor de miner.

De verwerkte transacties worden vereeuwigd in de blockchain. Letterlijk vertaald is dat een ketting van blokken (blocks). In deze blocks vind je de gehele transactiegeschiedenis van het netwerk.

De regels van het netwerk worden overigens door onafhankelijke nodes constant in de gaten gehouden en bekeken. Klopt het niet of probeer je vals te spelen? Dan zal de rest van het netwerk jouw versie van de boekhouding niet accepteren.

Een miner, of andere speler op het netwerk, is er dus bij gebaat zich te houden aan de regels. Je wordt door tienduizenden partijen in de gaten gehouden. Miners die een nep block vinden of transacties proberen toe te voegen die niet kunnen zullen worden geweerd.

Miners moeten er dus voor zorgen dat zij bijvoorbeeld geen dubbele transacties verwerken. Daarom is het aan de hardware om goed te kijken of de transacties die zij verwerken wel kloppen.

Ook de partij die een transactie bevestigt en verwerkt moet dus goed opletten.

Door deze structuur is het dus geen bedrijf als PayPal, Mastercard of Visa die de transacties verwerkt: maar hardware overal ter wereld energie stoppen in het vinden van een block.

Eisen

Voordat miners bitcoin kunnen verdienen door het verifiëren van transacties moeten zij aan twee belangrijke zaken voldoen: zij moeten voor zo'n ~1 megabyte (MB) aan data verwerken aan transacties. Dat kan er slechts eentje zijn, maar in de praktijk zijn dat er vaak duizenden in één block.

Daarnaast moet er dus worden gewerkt. Het bewijzen van het werk doet een miner door een code te raden, die code noemen we een hash. Miners gebruiken hardware die per seconde duizenden hashes kunnen raden. Zij zijn in feiten constant bezig met het zoeken (of gokken) van het juiste lot uit de loterij.

Oh, en als extraatje moet je voordat je een beloning krijgt ook de eerste zijn die de oplossing vindt. Na het vinden van een block begint de wedstrijd opnieuw. De oude hash is niets meer waard en alle opties liggen weer open.

Bitcoin minen

Het minen van bitcoin is inmiddels een miljardenindustrie met spelers overal ter wereld. Het minen van bitcoin begon op oude laptops op stoffige zolderkamers. Door het gebrek aan concurrentie kon je op veel hardware meedingen om nieuwe bitcoin.

Na een fase waarin grafische kaarten voor games werden ingezet om bitcoin te minen is er sinds 2013 een ware revolutie gaande. Rond deze tijd kwamen de eerste computers op de markt die speciaal zijn gemaakt om zoveel mogelijk hashes in een seconde er uit te kunnen persen.

Tegenwoordig hebben de grootste miners grote datacentra die speciaal zijn ingericht om mee te doen in de strijd om nieuwe bitcoin.

Als je mee wil doen in deze brute industrie is het aan te raden om je ook aan te sluiten bij bitcoin mining pools. Deze groepen werken in feiten samen. Wanneer iemand een block vindt die bij jouw groep hoort, dan verdeelt de groep naar ratio de opbrengsten. Wie meer werk levert verdient meer geld.

Bitcoin miners zijn belangrijke factoren in de wereld van bitcoin. Zonder miners is er geen werkend en veilig netwerk. Er is voor deze partijen een financiële motivatie om bij te dragen aan het netwerk. En bij die jacht op nieuw kapitaal maken zij ook het netwerk veiliger.

Deze stimulans wordt in goede banen geleid door een belangrijk protocol: Proof of Work: Het consensus mechanisme van Bitcoin (BTC).

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Column: Bitcoin is saai, en dat is goed

Bitcoin is saai. De laatste grote aanpassing aan het netwerk is inmiddels ruim drie-en-een-half jaar geleden doorgevoerd met ...

Bitcoin sluit futures gap op $37.325, hoe start de koers het weekend?

In Koerskijken neemt John van Meer de koers van Bitcoin (BTC) met je door. In de technische analyse geeft hij inzichten in de...

Volgens deze 3 indicatoren zit bitcoin nog in een bullmarkt

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Bitcoin is transpar...

Chinese regio gaat bitcoin mining verbieden, shake-out van miners dreigt

De populaire bitcoin mining regio Sichuan in China grijpt hard in. Per 25 juni is het energieleveranciers verboden om stroom...

Goldman Sachs versterkt diensten rondom Bitcoin met extra liquiditeit

Goldman Sachs Group heeft een bitcoin trading groep. Dat was eerder te lezen in een memo voor medewerkers van de grote invest...

Grootste bank in Denemarken is sceptisch over Bitcoin

Danske Bank, de grootste bank in Denemarken heeft op 17 juni in een officieel statement laten weten erg voorzichtig om te gaa...

Goldman Sachs intern verdeeld over Bitcoin als investering

Analisten van de gerenommeerde zakenbank Goldman Sachs zijn wederom 180 graden gedraaid wat betreft hun mening over bitcoin....

Bitcoin hub in Iran? Een minister wil 'crypto-vriendelijk' eiland maken

Als het aan de Iraanse minister van Informatie en Communicatie (ICT) ligt, krijgt zijn land een 'eigen Malta'. De minister he...

Goedemorgen Bitcoin: Opgelet voor oplichters met nep-Ledgers

Goedemorgen! Begin de dag met een bitcoinontbijt. We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet.De Wereldbank heeft h...

Amerikaans senator Cynthia Lummis: "Ik ben all-in op Bitcoin"

Dat bitcoin (BTC) ook voet aan de grond krijgt in de wereldpolitiek is inmiddels wel duidelijk. Onder andere vanwege de ontwi...

Lees meer

Net binnen

Spaanse bank start met Bitcoin trading services voor rijke klanten

De Spaanse bank BBVA start met Bitcoin trading diensten in Zwitserland. De bank richt zich op rijke klanten. BBVA lanceert di...

Goldman Sachs versterkt diensten rondom Bitcoin met extra liquiditeit

Goldman Sachs Group heeft een bitcoin trading groep. Dat was eerder te lezen in een memo voor medewerkers van de grote invest...

Amerikaans senator Cynthia Lummis: "Ik ben all-in op Bitcoin"

Dat bitcoin (BTC) ook voet aan de grond krijgt in de wereldpolitiek is inmiddels wel duidelijk. Onder andere vanwege de ontwi...

Bitcoin Mining Council wil mining transparanter maken

De Bitcoin Mining Council, een coalitie van in Noord-Amerika gevestigde bitcoin miners, is officieel gelanceerd. Afgelopen wo...

Grootste bank in Denemarken is sceptisch over Bitcoin

Danske Bank, de grootste bank in Denemarken heeft op 17 juni in een officieel statement laten weten erg voorzichtig om te gaa...

Lees meer