Bitcoin miners gebruiken evenveel energie als een klein land, is dat een probleem?

Het minen van bitcoin kost energie. Vaak wordt dit gebruikt als tegenargument voor bitcoin, het zou energieverspilling zijn. Maar is dit argument terecht?

Het Bitcoin netwerk verbruikt ongeveer evenveel energie als een klein land. Dit klinkt veel maar dit is niet iets slechts. Bitcoin miners worden ingezet op momenten van energie overschot.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Arbeid en energie

Proof of Work, het consensus mechanisme van Bitcoin, beloont partijen die veel arbeid leveren. Die arbeid wordt geleverd door hardware. En die hardware heeft energie nodig.

Volgens een recent onderzoek van Digiconomist verbruikt het netwerk ongeveer net zoveel als een land als Tsjechië. Het is moeilijk om exacte cijfers op te stellen, het is inschatten en een beetje gokken.

Energie is lastig op te slaan en te verplaatsen over lange afstanden zonder veel verliezen. Plekken waar veel (duurzame) energie wordt opgewekt, denk aan bijvoorbeeld een stuwdam of windmolenpark, kampen met het probleem van wisselend vraag en aanbod.

Bitcoin is efficiënt

Een stuwdam wekt meer energie op in het regenseizoen en zonnepanelen leveren alleen overdag. Bitcoin mining is een oplossing om energie overschotten nuttig en rendabel te gebruiken. Energie dat je anders verspilt kun je gebruiken om geld te verdienen.

Eerder dit jaar deed Cambridge onderzoek naar waar de energie van bitcoin miners met name vandaan kwam. En wat bleek? 76% van de energie kwam uit ‘duurzame energiebronnen’.

Bitcoin mining is efficiënt. Dit komt doordat het wat moet opleveren, goedkope stroom is daarom een must. In geen een land is Bitcoin minen met netstroom rendabel, anders zou elke woonkamer van Bitcoiners volstaan met mining apparatuur.

Rendabel

Bitcoin is rendabel te minen wanneer de opbrengst hoger is dan de energiekosten en de hardware. Daarom ga je als miner opzoek naar de goedkoopste stroom, op plekken waar anderen niet veel energie nodig hebben.

De energieprijs is laag op plekken waarbij het aanbod te groot is, zoals bij de eerder genoemde stuwdam of olievelden waarbij methaan wordt afgefakkeld.

Bitcoin gebruikt voornamelijk stroom dat anders verloren zou gaan en stimuleert de zoektocht naar goedkope energie. Door de opkomst van duurzame energie waarbij het aanbod en vraag vaak niet op het goede moment matchen kan Bitcoin hier een rendabele manier zijn deze overschotten te gebruiken.

Bitcoin biedt mensen een optie om hardware in te zetten om geld te verdienen (en het netwerk te beveiligen) op plekken waar niemand anders die energie kan gebruiken.

Interesse

Wat je ook van bitcoin mining en het energieverbruik vindt: de industrie blijft groeien. Nieuwe leveringen vanuit de fabrikant Bitmain laten tot juni 2021 op zich wachten. Alle hardware is uitverkocht tot die tijd.

Om af te sluiten nog een nieuwtje die laat zien dat bitcoin miners inventief (kunnen) zijn: Genesis gaat gewassen verbouwen met warmte van Bitcoin mining.

De bitcoin prijs in euro’s:

Geïnspireerd door: Julians_Tweets en Saifedean Ammous, interview met Salt Talks

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining