‘Bitcoin mining is een bedreiging voor het Klimaatakkoord van Parijs’

De financiële toezichthouder van Zweden, Finansinspektionen, heeft een oproep gedaan tot het verbieden van bitcoin en ether mining in het land. Cryptocurrency’s zouden volgens hen een bedreiging voor het klimaat zijn. Het lijkt nu zelfs een probleem te zijn voor Zweden dat bitcoin miners steeds meer duurzame energie inzetten voor hun operaties.

“Zweden heeft de duurzame energie nodig die bitcoin miners gebruiken voor de klimaattransitie van onze essentiële diensten, een toename van het gebruik van bitcoin miners is een bedreiging voor de klimaatdoelen van het Klimaatakkoord van Parijs,” aldus de wetgever.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin mining moet verboden worden

Het minen van cryptocurrency’s met energie-intensieve mining apparatuur moet volgens de financiële toezichthouder dan ook verboden worden. Dit standpunt wordt gedeeld door het Zweedse Bureau voor de Bescherming van het Klimaat. Deze aankondiging komt tijdens de COP26 klimaattop, waar activisten overheden pushen om snel te handelen.

Zweden is een populaire plek voor miners vanwege het enorme overschot aan duurzame en dus goedkope energie. Maar die energie is niet onbeperkt en nu lijkt er binnen de overheid dus het plan te zijn om bitcoin mining een halt toe te roepen in het land.

Het is wel bijzonder hoe bitcoin mining in eerste instantie wordt zwartgemaakt omdat het niet groen genoeg is en als de industrie dan langzaam overgaat op duurzame energie is het weer niet goed.

Daarbij zou het goed zijn om de effecten van het huidige financiële systeem op het klimaat eens naast die van een op bitcoin gebaseerd systeem te leggen. Als je daadwerkelijk begaan bent met het klimaat, dan zou bitcoin het eerste moeten zijn wat je omarmt. Het huidige financiële systeem is juist de reden dat we een enorme consumptiemaatschappij zijn geworden.

Het voorstel van de Zweedse wetgever

De Zweedse wetgever heeft drie concrete voorstellen ingediend om te dealen met het probleem dat zij zien met betrekking tot bitcoin mining. De eerste is om een EU-breed verbod op proof of work mining in te stellen. Als dat niet lukt, dan is de wetgever ook wel tevreden met een verbod in Zweden.

Waar onderdeel van is dat de overheid maatregelen introduceert die voorkomen dat nieuwe miners zich in Zweden vestigen. Als laatste stelt de wetgever voor dat bedrijven die handelen en investeren in proof-of-work cryptocurrency’s zichzelf en hun activiteiten niet meer als groen mogen bestempelen.

Hoe dit soort partijen tot de hierboven beschreven conclusies komen is niet helemaal duidelijk.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....