Miljardair Tom Steyer noemt bitcoin een ramp voor het klimaat

Miljardair Tom Steyer noemt bitcoin een ramp voor het klimaat

Tom Seyer is miljardair, hedgefondsmanager en klimaatactivist en heeft nu de aanval op bitcoin geopend. Volgens de miljardair is bitcoin een enorme verbruiker van energie en een ramp voor het klimaat.

"Bitcoin is een grote gebruiker van elektriciteit, voor zover die elektriciteit wordt opgewekt met fossiele brandstoffen en daar gevaarlijke stoffen door vrijkomen, is dat een probleem," aldus Steyer tegenover Yahoo Finance in een interview.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Als energiebronnen veranderen is bitcoin niet zo schadelijk meer

Aan zijn stevige kritiek voegt Steyer toe dat bitcoin helemaal niet zo schadelijk meer is als het andere energiebronnen zou gebruiken. Wellicht dat deze miljardair zich eens beter in bitcoin moet verdiepen voordat hij dit soort uitspraken de wereld inslingert.

Het is bekend dat bitcoin voor een groot deel draait om duurzame energie, simpelweg omdat dit de goedkoopste bron van energie is. Wat het voor miners aantrekkelijk maakt om daar op te draaien. Miners zitten niet midden in druk bewoonde gebieden, omdat daar de energieprijs te hoog is.

"Als bitcoin draait op schone elektriciteit die geen problemen voor onze gezondheid of die van de planeet veroorzaken, dan is het goed," aldus Tom Steyer. De miljardair is er zo mee bezig omdat hem is voorgesteld te investeren in een bitcoin mining project dat draait op kolenenergie.

De wereld van bitcoin mining is constant aan verandering onderhevig. Iedereen concurreert met elkaar en er is geen statisch aantal miners (en dus energieverbruik). Eerder dit jaar werd het ecosysteem opgeschud door een exodus uit China. Dat zorgt ervoor dat miners nu vooral op andere plaatsen in de wereld actief zijn.

Het opschonen van bitcoin

De kern van het punt van Steyer is dat bitcoin helemaal niet slecht voor het klimaat zou zijn als het voor een groot deel op duurzame energie zou draaien. Volgens de gegevens van Cambridge University is dat met 39 procent nog niet het geval.

Al is het getal van Cambridge University niet de enige in de industrie. CoinShares schat dat het percentage van duurzame energie binnen mining op 77,6 procent ligt en de Bitcoin Mining Council schat dat percentage op 56 procent.

De Bitcoin Mining Council is een commissie die is samengesteld vanwege de hevige kritiek op deze industrie vanuit het perspectief van het klimaat. Met als doel om te laten zien dat bitcoin mining helemaal niet zo schadelijk is voor de planeet en voor een groot deel groen is.

Het getal van 39 procent van Cambridge komt uit september 2020, dus het kan zijn dat daar inmiddels verandering in is gekomen. Het is in ieder geval goed dat er steeds meer tegengeluid is voor de klimatologische kritieken op bitcoin.

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties