Bitcoin mining is weer 7,32% makkelijker

De moeilijkheid van het minen is vannacht weer met 7,32% gedaald. Daarmee is het voor miners makkelijker om een block te maken vergeleken met het vorige epoch.

Makkelijker minen

Op blokhoogte 766.080 is er weer een aanpassing geweest van de mining difficulty. Het is een automatische kalibratie van het bitcoin netwerk, gebaseerd op de blocktijd van de voorgaande 2015 blocks.

Funfact: het eerste block van een epoch van 2016 blocken telt niet mee in de berekening.

Het bleek de grootste daling van de moeilijkheidsgraad te zijn sinds juli 2021. Destijds verhuisden miners van China naar andere oorden, waardoor de rekenkracht flink daalde – en daarmee ook de moeilijkheidsgraad. Deze keer dus weer een aanzienlijke daling: ruim 7%.

Bitcoin mining is weer 7,32% makkelijker

De tweewekelijkse aanpassing is een magisch stukje code. Sommigen zien dit wel als het meest geniale aspect dat Satoshi Nakamoto heeft bedacht.

Door de moeilijkheidsgraad kan het netwerk de snelheid van de uitgifte van nieuwe coins garanderen. Bij elk block wordt er een subsidie uitgedeeld. Momenteel is die 6,25 BTC.

Maar als de rekenkracht van het netwerk stijgt, ‘vinden’ de miners sneller de oplossing om een block aan de blockchain te mogen toevoegen. Dit zou ook resulteren in een snellere groei van de geldhoeveelheid.

Door elke twee weken te kalibreren, wordt mining moeilijker of makkelijk gemaakt. De afgelopen weken daalde de rekenkracht iets, en daarmee nam de concurrentie af. Om toch de blocktijd op ~10 minuten te houden, heeft de mining difficulty adjustment plaats gevonden: -7,32%.

Moeilijke tijden

De dalende prijs van bitcoin in combinatie met de hogere energieprijzen maken het voor miners erg lastig om te overleven. Door leenconstructies en de hard gestegen rekenkracht, zijn de marges flinterdun geworden.

In de afgelopen maanden moesten grote miners zoals Core Scientific (CORZ) en Argo Blockchain (ARBK) het al ontgelden met liquiditeitscrises, terwijl Compute North uitstel van betaling aanvroeg.

De winstgevendheid van mining is de afgelopen maand met ongeveer 20% gedaald, volgens de hashprice-indicator van Luxor.

Bitcoin mining is weer 7,32% makkelijker

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining