Russische bitcoin miners profiteren van bearmarkt en verzamelen spotgoedkope ASICs

Het lijkt erop dat bitcoin miners in Rusland weinig tot geen last ervaren van de dalende bitcoin koers. De crisis in het mining-landschap is gigantisch, verschillende grote partijen capituleerden al, maar in Rusland zijn miners vooral apparatuur aan het opkopen.

Russische vraag naar mining hardware

Verschillende distributeurs van mining hardware in Rusland zien momenteel een enorme piek in de vraag naar application-specific integrated circuit (ASIC) chips. Het lokale nieuwsmedium Kommersant pakte zelfs uit met een verhaal om deze dynamiek te omschrijven. De verkopen van Chilkoot, een bedrijf dat ASICs verkoopt, waren in de maanden oktober en november bijvoorbeeld hoger dan over het gehele derde kwartaal van 2022.

Over de afgelopen 9 maanden verkocht de distributeur 65 procent meer hardware dan in 2021. “We werken samen met juridische entiteiten en zien dat zij per transactie gemiddeld 30 procent meer apparatuur kopen dan aan het begin van het jaar”, zo laat Artem Eremin van Chilkoot weten.

BitRiver, de grootste Russische aanbieder van datacenters voor bitcoin mining, zag de afgelopen 10 maanden ook een groei van 150 procent. Het opvallende is dat deze gigantische groei in Rusland komt op een moment dat de markt door een lange en donkere winter gaat. Een winter waar het Russische mining-landschap van lijkt te profiteren met stevige aankopen op het gebied van hardware.

Mining in Rusland blijft winstgevend

Volgens 51ASIC oprichter Mikhail Brezhnev kan bitcoin mining in Rusland nog altijd winstgeven zijn, ondanks de gigantische koersval van bitcoin dit jaar. Volgens de bestuurder van het bedrijf kost het een Russische partij ongeveer 0,07 dollar per kilowattuur, wat het minen van 1 bitcoin op 11.000 dollar brengt.

Op het moment van schrijven bungelt bitcoin net onder de 17.000 dollar, wat betekent dat het minen van de digitale munt nog altijd winstgevend is in Rusland. Voornamelijk door de lage energiekosten in het land. Het wordt interessant om te zien in hoeverre Rusland hiermee happen kan nemen uit de machtspositie van de Verenigde Staten binnen het mining-landschap.

Opvallend is dat deze ontwikkelingen plaatsvinden op het moment dat er in Rusland veel te doen is om bitcoin. Denk bijvoorbeeld aan het wetsvoorstel van midden-november dat het minen en verkopen van de opbrengsten van mining legaliseert. Daarnaast is het land volgens de geruchten bezig met het bouwen van een nationale bitcoin-beurs.

Als laatste kunnen we niet om de uitspraken van de Russische president Vladimir Poetin heen, die rond het einde van november sprak over de voordelen van een decentraal betaalsysteem voor internationale betalingen. Een uitspraak die enorm lijkt te hinten naar bitcoin.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden.