“Bitcoin mining kan sleutelrol vervullen in groene revolutie”

Volgens een nieuw rapport van de Crypto Council for Innovation (CCI) kan het minen van bitcoin met groene energie een belangrijke rol spelen in de transitie naar duurzame energie. Sterker nog, bitcoin kan volgens de CCI helpen in het weghalen van de disbalans tussen vraag en aanbod als het gaat om duurzame energie.

Het is voor producenten van duurzame energie moeilijk om hun productie te optimaliseren door precies aan de vraag te voldoen. Bitcoin zou volgens CCI de excessieve productie kunnen omzetten in kapitaal.

Grote namen

Overigens bestaat de CCI niet uit kleine namen. Zo maken onder andere Coinbase, Fidelity Digital Assets, Gemini, OpenSea, Block en enkele anderen onderdeel uit van deze organisatie.

Het rapport is samengesteld in een samenwerking tussen meer dan twintig experts, academici en professionals uit de industrie. Door deze groep zijn enkele strategieën uitgewerkt voor bitcoin en de duurzame revolutie.

De eerste is een bekende, namelijk het inzetten van overtollige gassen voor bitcoin mining. Normaal gesproken fakkelen olie- en gasproducenten de overtollige gasproductie af, waarbij veel CO2 vrijkomt.

Door die gassen in te zetten voor bitcoin komt er minder CO2 vrij en wordt het netwerk ook nog eens krachtiger. Duurzame energieproducenten kunnen op vergelijkbare wijze geholpen worden door bitcoin.

De energietransitie

Volgens de CCI is het duidelijk dat het belangrijk is dat we zo snel mogelijk overstappen op duurzame energie en bitcoin zou daarbij kunnen helpen, zo stellen zij. Het is voor duurzame producenten van energie lastig om kapitaal op te halen bij investeerders, omdat de concurrentie van de traditionele infrastructuur meer winstgevend is.

Het opwekken van duurzame energie is afhankelijk van de grilligheid van de natuur. Zo kan je op het ene moment met tekorten kampen en op het andere moment met gigantische overschotten aan energie zitten.

Bitcoin zou daarin dus echt een oplossing kunnen vormen, maar dat roepen we hier ook al jaren.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....