“Bitcoin mining verbod kan Paraguay $200 miljoen kosten”

Het voorgestelde verbod op bitcoinmining in Paraguay kan het land jaarlijks $200 miljoen kosten, zo schatten experts in. Dat meldt Cointelegraph die diverse betrokkenen heeft gesproken.

Bitcoin mining verbod en Paraguay

Bitcoin-mining heeft een “positieve bijdrage geleverd aan de handelsbalans van Paraguay”. Een verbod gaat de economie schaden, denkt medeoprichter Jaran Mellerud van Hashlabs Mining. Hij schat in dat de economie ruim 200 miljoen dollar gaat kosten zodra het verbod doorgaat.

Wetgevers introduceerden op 4 april het wetsontwerp, waarin onder meer staat te lezen: illegale miners stelen stroom en verstoren de elektriciteitsvoorziening van het land. Zodra het voorstel er doorheen komt, duurt het verbod 180 dagen. Een van de struikelblokken is dat de nationale netbeheerder moet garanderen dat het voldoende energie kan leveren. Hashlabs Mining medeoprichter Jaran Mellerud zegt: “Het verbieden van bitcoinmining kan Paraguay meer dan $200 miljoen per jaar kosten. Uitgaande van het feit dat het land 500 megawatt aan legale miners heeft die $0,05 per kilowattuur aan operationele kosten betalen.”

Markten van deze omvang zijn niet gebruikelijk in Paraguay. Het is een relatief klein land met 6,8 miljoen inwoners en het 94ste grootste bruto binnenlands product ter wereld heeft met $41,7 miljard. Tot nu toe heeft bitcoinmining een “significante, positieve bijdrage geleverd aan de handelsbalans van Paraguay,” aldus Mellerud.

Bitcoin-miningbedrijven moeten zich laten registreren en toestemming krijgen van het Paraguayaanse Ministerie van Industrie en Handel. Stel dat het wetsvoorstel er doorheen komt, dan heeft dat ook impact op Marathon Digital Holdings, dat vorig november 27 megawatt live zette rond de Itaipu-waterkrachtcentrale.

Itaipu Dam

De Itaipu Dam is een populaire locatie voor miners om zich te vestigen, aangezien het in alle lokale elektriciteitsbehoeften van Paraguay voorziet en een grote hoeveelheid overtollige elektriciteit achterlaat om te benutten. Deze overtollige elektriciteit is historisch gezien geëxporteerd naar Brazilië tegen lage prijzen. Volgens de wetgevers is er sinds februari alleen al 50 gevallen van onderbroken stroomvoorziening geweest die gekoppeld zijn aan crypto-miners die illegaal toegang kregen tot deze elektriciteitsbronnen.

De Nationale Elektriciteitsadministratie van het land schat dat elke crypto-miningoperatie schade en verliezen heeft veroorzaakt tot $94.900 en dat de totale jaarlijkse verliezen in het gebied van Alto Paraná — waar de Itaipu-krachtcentrale is gevestigd — tot $60 miljoen kunnen oplopen.

“Illegale operaties kunnen schadelijk zijn voor het netwerk als het te veel elektriciteit uit laagspanningslijnen trekt,” erkent ook Mellerud. Een vergelijkbare situatie speelde zich een paar jaar geleden af in Kazachstan, wat uiteindelijk leidde tot een optreden van de Kazachse regering tegen de industrie en het uit het land zetten van illegale miningoperators.

Mellerud vertelde eerder aan Cointelegraph dat Paraguay en Argentinië een instroom van miners konden verwachten die op zoek zijn naar uitbreiding of zelfs migratie naar de energierijke landen vanwege lagere elektriciteitskosten.

De controverse in Paraguay komt terwijl de bitcoin miningwereld zich voorbereiden op de aanstaande bitcoin halving die hoogstwaarschijnlijk op 20 april plaatsvindt, wat de beloningen voor miners zal halveren van 6.25 Bitcoin naar 3.125 BTC.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...