Bitcoin mining weer moeilijker: ruim 13% in de plus

Het minen van Bitcoin is vandaag een stukje moeilijker geworden. 13,24% om precies te zijn. Het is de standaard tweewekelijkse verandering van de moeilijkheidsgraad van het netwerk.

Bitcoin mining

Simpel gezegd: de concurrentie onder de Bitcoin miners is de afgelopen twee weken flink toegenomen. Daardoor werden de blocken gemiddeld genomen ietsje sneller gemined, dan in het protocol staat afgesproken. Het doel is om elke ~10 minuten één block in de blockchain te krijgen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Daardoor groeit de omvang van de gedistribueerde database niet te hard, en misschien wel nog belangrijker: zo blijft de uitgifte van het aantal nieuwe bitcoin stabiel. Ieder block komt er namelijk 6,25 BTC in omloop. Het garandeert de voorgeprogrammeerde inflatie.

Om deze hartslag van bitcoin stabiel te houden, past het protocol zichzelf elke 2016 blocken aan: de mining difficulty adjustment. Dit getal is vandaag gestegen met 13,24%. Het is de tweede grootste stijging van dit jaar!

Als er méér rekenkracht is ten opzichte van 2 weken terug, vinden de miners deze blocken in een hoger tempo. Als er minder rekenkracht is, vinden de miners deze blocken minder snel. De adjustment van de moeilijkheidsgraad zorgt ervoor dat de hartslag constant blijft.

Meer rekenkracht

De stijging van de moeilijkheidsgraad betekent dus dat er in de laatste twee weken méér rekenkracht bij is gekomen. Het is geen verrassing: de trend is de laatste weken duidelijk: de hashrate stijgt.

Hoogstwaarschijnlijk heeft dit te maken met de Chinese miners die terugkeren in het netwerk. In mei en juni daalde de rekenkracht van het Bitcoin netwerk met om en nabij de 50%. Waarom? De autoriteiten van China maakten een einde aan de mining industrie in het land.

Als gevolg daarvan migreerden de rigs naar allerlei andere oorden: Kazachstan, de Verengde Staten, Canada en nog meer plekken. Daardoor was de rekenkracht van deze rigs tijdelijk (!) offline. Een deel van de ASIC's lijkt inmiddels een nieuwe verblijfplaats te hebben gevonden: de rekenkracht neemt weer toe, en dus stijgt ook de moeilijkheidsgraad.

Eerder vandaag berichtten we al dat de rekenkracht met 200% is gestegen ten opzichte van het dieptepunt. Momenteel worden er 152 exahashes per seconde berekend door al de mining rigs uit de hele wereld. Het voorlopige record lag overigens op 13 mei toen de hashrate tot 197,6 EH/s reikte.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining