Bitcoin rekenkracht herstelt met bijna 200% na verbod China

De rekenkracht van het bitcoin netwerk is sinds 28 juni verdrievoudigd, zo blijkt uit nieuwe marktcijfers.

Steeds meer bedrijven zetten hun machines weer online na het mining verbod ingesteld door China.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin rekenkracht

De hashrate is een metric om de rekenkracht van het bitcoin netwerk te meten. De snelheid van de miners wordt aangeduid in hash/seconde.

Het zijn echter schattingen en je kunt moeilijk één getal geven, omdat het iedere seconde verschilt.

Eind juni was er sprake van een daling van 50% na het instellen van het verbod. Mining bedrijven in China moesten abrupt hun machines uitzetten en besloten grotendeels hun heil te zoeken buiten China.

Binnen enkele maanden ziet het plaatje er geheel anders uit. Volgens schattingen van on-chain onderzoeksbureau CryptoQuant ligt de rekenkracht op meer dan 150 exahashes per seconde (EH/s).

Bitcoin rekenkracht herstelt met bijna 200% na verbod China
bron: CryptoQuant

De peildatum van CryptoQuant is dinsdag 24 augustus toen de gemiddelde hashrate op 152 EH/s lag. Ter vergelijking: deze lag op 28 juni nog op 52 EH/s.

Een hoger getal is gunstig, want daarmee is het netwerk veiliger en is het kostbaarder om het netwerk plat te leggen.

Het voorlopige record lag overigens op 13 mei toen de hashrate tot 197,6 EH/s reikte.

Afhankelijk van welk meetpunt je neemt, is de rekenkracht weer flink hersteld.

Het herstel gaat niet zonder slag of stoot. Bijkomend probleem is dat door COVID-19 er ook leverantieproblemen van nieuwe machines zijn ontstaan.

En ontvangende landen zoals Amerika, Canada en Kazachstan hebben een gebrek aan ruimte om de Chinese miners te plaatsen.

Deze week wordt ook de moeilijkheidsgraad (difficulty rate) aangepast, een automatisch gegeven na 2.016 blokken. Op 13 augustus steeg deze metric met ruim 7%.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...