‘Bitcoin netwerk draait voor 56% op duurzame energie’

De Bitcoin Mining Council (BMC) is voor het eerst in de nog prille bestaansgeschiedenis van het verbond van Noord-Amerikaanse bitcoin miners met cijfers gekomen over de energiemix van het netwerk. Volgens de groep bestond de energiemix van bitcoin in het tweede kwartaal van 2021 voor 56 procent uit duurzame energie.

"Bitcoin gebruikt een verwaarloosbare hoeveelheid energie, wordt in rap tempo efficiënter en heeft een hoger percentage duurzame energie in de mix dan vrijwel alle grote landen en industrieën," zo valt er te lezen in het persbericht van de BMC.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Waar zijn de cijfers van BMC op gebaseerd?

Het is niet volledig duidelijk in hoeverre de cijfers van BMC wat betreft de energiemix van bitcoin betrouwbaar zijn. De groep heeft een enquête afgenomen onder slechts 32 procent van de miners uit het netwerk.

De respondenten maken inmiddels voor 67 procent gebruik van duurzame energie in hun energiemix, welk percentage door BMC gebruikt is om tot het percentage van 56 procent te komen voor het gehele netwerk. Het blijft dus gissen in hoeverre we deze cijfers kunnen gebruiken voor referenties.

Eén van de hoofddoelstellingen van BMC is om transparante en verifieerbare data te publiceren wat betreft de energiemix van bitcoin. Met deze enquête hebben ze daartoe een eerste poging gedaan, maar het is afwachten in hoeverre het effect sorteert.

De data is immers gebaseerd op een relatief klein gedeelte van het bitcoin netwerk en de schatting voor het volledige netwerk is volgens BMC gedaan op basis van eigen "analyse, assumpties en onderzoeken."

Tijd voor Tesla om weer bitcoin-betalingen te accepteren?

De resultaten van het eerste onderzoek van BMC lijken op het eerste gezicht niet genoeg om Elon Musk en Tesla over te halen om weer bitcoin te accepteren als betaalmiddel. Hoewel de grens van 50 procent is gehaald als we het rapport van BMC mogen geloven, zijn er nog teveel onduidelijkheden.

Er is momenteel immers een enorme migratie van mining-apparatuur vanuit China aan de gang. Het is nog maar de vraag hoe de energiemix eruitziet als al die apparatuur weer een nieuw thuis heeft gekregen. Hoe dan ook wordt het interessant om te zien hoe serieus de mainstream media de uitspraken en publicaties van BMC gaat nemen.

MicroStrategy CEO Michael Saylor geeft aan in ieder geval tevreden te zijn met de uitkomsten die dankzij de vrijwillige medewerking van de industrie op papier zijn gezet. Volgens Saylor gaan deze publicaties helpen om misvattingen over de industrie en het energieverbruik van bitcoin in het bijzonder uit de wereld te helpen.

Reacties

Er zijn, uiteraard, ook in dit verhaal verschillende meningen. We hebben een positieve en een negatieve tweet erbij gepakt. Met wie ben jij het eens?

Vanuit de hoek van Larry Cermak en Zack Voell is het initiatief tot nu toe een 'lachertje'. Onder andere de onduidelijke methode waarmee ze tot hun cijfers zijn gekomen wordt in twijfel getrokken. Is er bijvoorbeeld rekening gehouden met de grote verhuizing uit China momenteel?

Volgens Nic Carter is BMC in ieder geval niet meer weg te denken uit de markt. Het is een noodzakelijk 'kwaad'. Binnenkort volgt er ook een discussie tussen Jack Dorsey van Twitter/Square en Elon Musk van Tesla over de energieconsumptie van het netwerk.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....