‘Kleine beleggers bezitten samen 935.000 bitcoin (BTC)’

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

1. ‘Bitcoin is een on-chain spookstad’

Weinig activiteit op de blockchain van bitcoin, met weinig noemenswaardige instroom – en uitstroom naar bitcoin beurzen, zo merkt deze analist op. Er ging minder bitcoin naar centrale spotbeurzen, wat gunstig is voor de koers. Kopers wisten de prijs boven de $33.000 te houden, voorlopig dan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

'Kleine beleggers bezitten samen 935.000 bitcoin (BTC)'
gemiddelde in - en uitstroom van BTC naar exchanges. Conclusie: neutraal
'Kleine beleggers bezitten samen 935.000 bitcoin (BTC)'
BTC voorraden op exchanges en de netto in - of uitstroom van BTC. Conclusie: neutraal

Deze analist kijkt naar de Money Flow Index, waaruit ook duidelijk blijkt dat er momenteel weinig volume in de markt zit.

Het is een vrij simpele indicator: stijgt de index, dan is er meer koopdruk in de markt. Daalt de index, dan is er meer verkoopdruk. Hij ziet op de korte termijn geen stijgende lijn van deze index, wat minder gunstig is voor de bitcoin koers.

'Kleine beleggers bezitten samen 935.000 bitcoin (BTC)'
Money Flow Index (MFI), deze vertoont een lower low. Conclusie: bearish


Zoomen we uit, dan is bitcoin een zeer liquide asset waarin veel gehandeld wordt. Dit zijn de gemiddelde dagvolumes gemeten tussen 1 januari tot heden. Bitcoin laat alleen Tesla achter zich. It's liquid stuff, yeah baby.

2. 'Kleine beleggers spaarden, jonge whales verkochten'

Saaie markt of niet, beleggers met een kleine hoeveelheid bitcoin op hun balans spaarden door, zo blijkt uit een Glassnode-grafiek die het on-chain talent William Clemente III met zijn 127.500 volgers deelt.

Glassnode classificeert spelers op de bitcoin blockchain als entiteiten. Een entiteit is definiëren als een cluster van bitcoin adressen die onder controle staan van dezelfde netwerkactor. Het is een schatting op basis van een aantal systematische, methodologische technieken en algoritmen.

Entiteiten zijn vervolgens in te delen naar de hoeveelheid BTC/satoshi's die ze bezitten. Clemente III bespreekt eerst de entiteiten met 0.001 BTC tot 1 BTC in bezit. Die bezitten gezamenlijk een voorraad van 935.000 bitcoin, zie de onderstaande grafiek.

Dat is een gezamenlijk vermogen van 30,8 miljard dollar wat er voor deze beleggers op het spel staat.

conclusie: bullish

Vervolgens bespreekt hij de entiteiten met 1.000 bitcoin of meer in hun bezit. Want kleine beleggers mogen dan gespaard hebben, de retail prijs van bitcoin is toch gezakt? Klopt.

Clemente geeft een verklaring hiervoor. Het zijn met name (jonge) whales die verkocht hebben. Een substantieel deel van deze whales waren overleveraged op de derivatenmarkt. Door de plots zakkende koers moesten deze actoren de onderliggende bitcoin uit hun termijncontract lichten. Dat heeft fors bijgedragen aan de verkoopdruk.

Sinds dit liquidatie-event van medio mei is er nu sprake van een kabbelende markt. Clemente concludeert terecht dat retail de huidige markt niet kan dragen. Er is input van grotere beleggers nodig om de prijs te stuwen, maar dat ontbreekt momenteel.

conclusie: bearish

Collega-analist Willy Woo nuanceert de conclusie van Clemente III enigszins. Feitelijk hebben whales die al langer in de markt zitten, bitcoin gekocht van whales die korter in de markt zaten (van speculatieve handen naar sterke handen van o.a. de Rick Astley's).

3. Bitcoin protocol

De Nederlander Dilution-proof komt met een zeer uitgebreide draad om de huidige situatie rondom bitcoin mining te duiden. Conclusie: het bitcoin netwerk draait 'gewoon' door. Morgenochtend wordt de moeilijkheidsgraad aangepast, volgens de laatste schattingen gaat het om een correctie van 27%.

conclusie: neutraal

Een van de gevolgen is dat er gewoonweg veel minder activiteit op de blockchain, wat resulteert in veel minder actieve bitcoin adressen. Dat is te verklaren door de daling van de rekenkracht van het netwerk, zo doceert bitcoin veiligheidsexpert Jameson Lopp

De rekenkracht van het netwerk is gebaseerd op schattingen, zo legt Lopp verder uit. Wees dus voorzichtig in het trekken van voorbarige conclusies op basis van de rekenkracht, want dat is geen constante.

Concluderend, bitcoin verkeert momenteel in een kabbelende markt met ruim de helft minder volume dan in de maand april. Wil er meer leven in de bitcoin koers komen, dan is zijn er nieuwe whale clusters nodig met een grotere portemonnee dan de gemiddelde retail belegger.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...