Bitcoin Niet Meer Gedecentraliseerd? Deze Grote Spelers Kochten 3,3% Van Bitcoin Supply

Bitcoin Satoshi

De recente goedkeuring van exchange-traded funds (ETFs) voor bitcoin door de Securities and Exchange Commission (SEC) heeft niet geleid tot de verwachte onmiddellijke prijsstijging van bitcoin, ondanks dat dit een belangrijke mijlpaal is in de adoptie van cryptocurrency’s door institutionele beleggers. Toch gaat dit eigenlijk tegen de normen van crypto in. Door de invloed van grote nieuwe partijen die bitcoin beheren, wordt crypto juist gecentraliseerder, iets dat tegen de gedachtegang van Satoshi in gaat.

Bitcoin wordt meer gecentraliseerd?

Tot de belangrijke aanvragers van de bitcoin ETF behoren Grayscale, BlackRock, Fidelity, Franklin Templeton, Invesco, VanEck, WisdomTree, Hashdex, Bitwise, Valkyrie, en BZX, die samen ongeveer 3,3% van de huidige bitcoin voorraad in handen hebben. Dit duidt op een significante institutionele betrokkenheid en interesse in bitcoin als beleggingsproduct.

Gary Gensler, voorzitter van de SEC, uitte op 16 januari zijn ironie over de goedkeuring van spot bitcoin ETFs, door te stellen dat dergelijke financiële producten in strijd zijn met de principes van bitcoin door centralisatie te introduceren in een andere gedecentraliseerde munt. Satoshi bedacht bitcoin juist met het idee dat bitcoin een gedecentaliseerd investering zou zijn. Gensler waarschuwde dat deze beslissing de speculatie zou kunnen verergeren en bijdragen aan de volatiliteit van een al ‘instabiele markt’.

ETF’s maken verwachtingen niet waar

Ondanks de initiële opwinding, heeft de introductie van bitcoin ETFs niet geleid tot de verwachte prijsstijgingen. Sinds de goedkeuring door de SEC op 10 januari, waarbij 11 spot bitcoin ETF aanvragen werden goedgekeurd, is de waarde van bitcoin met ongeveer 10% gedaald. Deze daling gaat in tegen de verwachtingen van veel beleggers die een prijsstijging voorzagen als gevolg van de goedkeuring.

De betrokkenheid van ’s werelds grootste vermogensbeheerder, BlackRock, onder de aanvragers, wekt echter hoop op toekomstige prijsstijgingen door de toenemende deelname van particuliere beleggers aan bitcoin ETFs. De goedkeuring heeft ook geleid tot een toename van de aankopen van bitcoin door institutionele entiteiten die deze ETFs aanbieden, ondanks de aanvankelijke prijsdaling.

  By Dirk van Haaster

  Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude onderscheiding. Deze academische achtergrond voorziet hem van een unieke combinatie van strategisch denken en analytische vaardigheden, die hij succesvol toepast om diepgaand over de wereld van blockchain te schrijven.

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Ethereum koers Nieuws
  Justin Sun Verplaatst 100 Miljoen Dollar naar Binance: Is Dit een Koopsignaal voor Ethereum?

  Justin Sun, medeoprichter van Tron, een platform voor het ontwikkelen van gedecentraliseerde applicaties (dapps), heeft...

  Nieuws
  Bitcoin op weg naar grootste maandelijkse stijging sinds 2020

  De bitcoin koers is erin geslaagd om de maand februari af te sluiten met een...

  Nieuws
  Cryptohack bij Seneca: meer dan $6 miljoen aan onderpand gestolen

  Het Seneca Protocol, een platform voor decentralized finance (DeFi), is gehackt, waarbij meer dan $6...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: AFM accepteert aanvragen van cryptobedrijven in april

  Goedemorgen! We hebben het belangrijkste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Nederlandse cryptobedrijven kunnen per 22 april 2024 vergunning aanvragen bij de AFM

  Vanaf 22 april 2024 kunnen aanbieders van cryptoactivadiensten (CASP's) een vergunning of notificatie aanvragen bij...

  Lees meer