Bitcoin node draaien? Umbrel maakt het nog een stukje makkelijker

Heb je altijd al eens mee willen doen met het Bitcoin netwerk, maar leek dat allemaal iets te technisch? Umbrel lanceert vandaag een kant-en-klare oplossing.

Bitcoin node

Een Bitcoin node is radartje in het netwerk van duizenden computers die in de hele wereld staan. Zo’n node verifieert of alles omtrent Bitcoin eerlijk en netjes verloopt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Als node bewaar je de blockchain (en daarmee dus de transactiegeschiedenis van álle on-chain betalingen) en breidt je deze elke ~10 minuten uit (als een miner een nieuw block heeft gevonden). Je legt daarbij alle wijzigingen naast het protocol (Bitcoin Core) en zo kan niemand valsspelen.

Op deze manier ben je letterlijk je eigen bank: dit is waar Be Your Own Bank vandaan komt. Je bent van niemand anders afhankelijk. Don’t trust, verify. In principe was het al redelijk eenvoudig om zo’n node te draaien. Maar vanaf vandaag kan het nóg ietsje makkelijker.

Je kunt al een hele poos verschillende typen node-software gebruiken: MyNode, Raspiblitz en Umbrel, waarbij je dan zelf alles met Raspberry Pi’s en harde schijven regelde.

Laatstgenoemde combineert de software nu met de hardware. Voor $429 kun je een aluminium behuizing kopen inclusief alle benodigde hardware. Dan hoe je al deze onderdelen niet meer zelf bij elkaar te webwinkelen.

Je kunt deze node letterlijk aansluiten op het lichtnet en op het internet: that’s it. Vervolgens kun je bínnen Umbrel van alles doen.

Bitcoin node draaien? Umbrel maakt het nog een stukje makkelijker

Self-hosted

De Bitcoin node draaien, maar ook de daar bovenop gebouwde Lightning node. Hier kun je dan betaalkanalen mee openen en veel meer applicaties testen, zoals de RTL Wallet, Thunderhub, Sphinx en nog veel meer.

Ook kun je zelf software hosten zoals Nextcloud, PhotoPrism of HomeAssistant. Het idee is dat je niet meer vertrouwt op de Amazon Web Servies (AWS), maar alles in ‘eigen beheer’ hebt door het op je eigen hardware te hosten.

De apparaatjes van Umbrel zijn beschikbaar in vijf verschillende kleuren. Het heeft een 1.8″ display, 64bit quad-core CPU, 8GB RAM. Ook kun je kiezen voor 1 terabyte of 2 terabyte aan SSD-geheugen. Meer informatie kun je zien op de website.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwslightningnode