Populariteit Bitcoin en Lightning nodes in Nederland enorm

Het Bitcoin netwerk draait door een ecosysteem van nodes en miners. Maar waar minen in Nederland niet echt haalbaar is door te hoge elektriciteitskosten, zijn de nodes wél volop aanwezig in ons kikkerlandje. Het blijkt zelfs dat 'wij' gemiddeld gezien de meeste aantal nodes per inwoner hebben!

Bitcoin node

Maar wat is een node eigenlijk? Je zou een node als het ware kunnen zien als een schakeltje in een groter netwerk. Het is een computer(tje) die de blockchain van bitcoin bijhoudt. Deze database staat gedistribueerd opgeslagen op duizenden van deze nodes, en iedere node controleert continu of niemand vals speelt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Aan een Raspberry Pi en een harde schijf van 1TB heb je genoeg om zelf een node te draaien. Ook kun je voor een 'light' pruned node kiezen, die iets minder resources vergt (voor op een laptop of desktop). Lang verhaal kort: ook jij kunt een node draaien en daarmee alle (inkomende) transacties verifiëren die miners in aan blockchain toevoegen. Don't trust, verify!

Het is moeilijk om het exacte aantal Nederlandse nodes vast te stellen. Je kunt namelijk een Virtual Private Network (VPN) gebruiken om met het netwerk te 'connecten'. Als je nóg meer op je privacy gesteld bent, kun je ook jouw node achter TOR zetten. Zo is het IP adres verborgen en is niet te herleiden waar de node precies staat.

We kunnen wel grofweg een inschatting maken van het aantal nodes in Nederland. Getallen bij de verscheidene websites verschillen. Bitnodes noemt er 409 terwijl andere websites andere getallen aanhouden.

Wij moeten Duitsland, de VS en Frankrijk voor ons laten wat betreft het numerieke aantal nodes. Maar gemiddeld per inwoner, staat Nederland wél bovenaan! Tussen iedere miljoen Nederlanders zitten 23 node-eigenaren. Singapore staat met 183 nodes op een bevolking van bijna 7 miljoen om en nabij hetzelfde gemiddelde.

Lightning node

Bovenstaande grafiek bestaat uit nodes die Bitcoin Core draaien. Het is tegenwoordig echter ook heel makkelijk om met Umbrel, MyNode of RaspiBlitz ook een Lightning node te draaien. Deze node werkt iets anders.

Waar een Bitcoin node passief is en eigenlijk de database van andere nodes naast de spelregels legt, is een Lightning node veel actiever. Tussen Lightning nodes kun je namelijk betaalkanalen maken, om hier supersnelle en goedkope betalingen overheen te sturen.

In Nederland hebben we naar verluidt (minimaal) 119 Lightning nodes, volgens de website bitcoinlightning.nl. In totaal zit er voor 2,8 BTC opgesloten in deze Nederlandse betaalkanalen.

Populariteit Bitcoin en Lightning nodes in Nederland enorm

Toename nodes

Hobby-programmeur Ton heeft het Nederlandse netwerk in kaart gebracht. Eerder bouwde hij ook al lnshort.it, een tooltje voor makkelijkere Lightning betalingen. Zoals in onderstaande grafiek te zien is, zit het aantal Nederlandse Lightning nodes aardig in de lift.

Een logische reden achter deze toename is de populariteit van Umbrel naar aanleiding van de video-serie nodezaak van Bart Mol van Satoshi Radio.

Populariteit Bitcoin en Lightning nodes in Nederland enorm

Al de betaalkanalen tussen Nederlandse nodes zijn ook in een grafiek te vangen. Op de website kun je inzoomen, slepen en meer informatie hierover zien. Je kunt precies zien hoe het hele netwerk in elkaar zit en welke 'grote hubs' handig kunnen zijn om mee te connecten.

Populariteit Bitcoin en Lightning nodes in Nederland enorm

Zelf een node opzetten

Wil je zelf ook graag een node opzetten? Kom dan eens langs in onze Lightning chat op Telegram en doe mee! Of lees een uitlegartikel uit de Lightning-maand waarin we alles stap voor stap hebben opgeschreven.

Lees meer over:
lightningnode

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Wat is ethereum Nieuws
ETH Koers Stuit Op Weerstand $3K Niveau – Wat Gaat Ethereum Doen?

De Ethereum koers staat deze vrijdag net onder het niveau van $3.000 en het heeft...

beste ai crypto Nieuws
AI Coins In De Lift Na Winst Nvidia – 3 Beste Crypto AI Projecten

Nvidia, de bekende fabrikant van microchips, maakte op woensdag zijn omzet van Q4 2023 bekend....

Reddit crypto Bitcoin
Reddit Duikt in Crypto: Bitcoin en Ether Investeringen Voor Beursdebuut!

Reddit heeft plannen onthuld om naar de beurs te gaan op de New York Stock...

Nieuws
‘Halving gaat bitcoin koers naar $273.000 brengen’

De bitcoin koers staat de afgelopen dagen onder druk en heeft moeite om weer boven...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hoe Een Gedurfde Investering MicroStrategy Richting S&P 500 Duwt

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Lees meer